Volba ombudsmana vázne, poslanci se přou o kandidaturu Brožové

Poslanci se od rána zabývají volbou veřejného ochránce práv. Vybírat by měli mezi bývalou zástupkyní Otakara Motejla Annou Šabatovou, předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou, exposlankyní za ODS Evou Dundáčkovou a občanským aktivistou Johnem Bokem. Volbu ale provázejí spory a je možné, že se dnes jméno nového ombudsmana nedozvíme.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Druhá schůze Poslanecké sněmovny

Druhá schůze Poslanecké sněmovny | Foto: Tomáš Adamec

Strany trojkoalice nemají jednotného kandidáta. ODS podpoří svou bývalou poslankyni Evu Dundáčkovou, TOP 09 Annu Šabatovou a Věci veřejné chtějí na rozhodnutí více času.

Věcem veřejným navíc stejně jako komunistům vadí kandidatura Ivy Brožové. Pokud by se totiž stala ombudsmankou, stále by ještě měla být soudkyní a tyto dvě role jsou podle ústavy neslučitelné.

Iva Brožová ale dnes ve sněmovně řekla, že by nominaci nepřijala, pokud by si nebyla jistá, že existuje ústavní řešení této situace. Tím je podle ní dočasné zproštění výkonu funkce soudce do doby, než uplyne tříměsíční lhůta, za kterou zaniká soudcovský mandát.

Iva Brožová | Foto: Ejustice.cz

Toto vysvětlení Ivy Brožové přijali sociální demokraté, podle kterých dnes volbě nic nestojí v cestě. Totéž si myslí i budoucí ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil. Společně vychází z ústavního práva každého občana být volen do veřejných funkcí.

Naopak na odkladu volby trvají Věci veřejné. "Klub Věcí veřejných má vážný problém s kandidátkou Brožovou, z našeho hlediska je to neplatná kandidátka pro střet zájmů. Pokud dnes dojde k volbě ombudsmana, máme závazné stanovisko, že nebudeme hlasovat o žádném z kandidátů," řekl poslancům Josef Dobeš z Věcí veřejných.

Za úmysl neúčastnit se volby kritizoval Věci veřejné poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Podle něj jde o politický krok u nepolitické záležitosti. Podle Křečka stačí jen Ivu Brožovou v tajné volbě nevolit. Véčkaři ale oponovali tím, že se tak rozhodli proto, že v nominaci Brožové vidí formální nedostatky, jinak si prý všech kandidátů váží.

Stejný problém řešili před několika týdny i členové horní parlamentní komory. Senátor Tomáš Grulich z ODS tehdy uvedl, že ústava dává právo volit i být volen a že soudce může být zbaven funkce na základě své žádosti ministru spravedlnosti.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme