Volby v Brně-severu znovu platí, ÚS spor vrátil krajskému soudu

Výsledky komunálních voleb v městské části Brno-sever znovu platí. Krajský soud v Brně podle ústavních soudců chyboval, když kvůli údajnému kupčení s hlasy Romů rozhodl o neplatnosti hlasování. Ústavní soud dnes vyhověl stížnostem starosty Rostislava Hakla (ČSSD), městské části a její rady. Krajský soud tak nejspíš bude o volbách rozhodovat znovu, tentokrát ovšem v limitech dnešního nálezu ÚS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Krajský soud volby loni zrušil na návrh lidoveckého zastupitele Petra Hladíka. Někteří Romové podle Hladíka volili starostu Hakla za bezplatný vstup na povolební zábavu s jídlem a pitím zdarma, což krajský soud považoval za vážný volební delikt.

Podle ústavní stížností se však krajský soud dostatečně nezabýval tím, zda není možné zjednat nápravu jinak, například přepočtem bezproblémových hlasů. Justice prý má zasahovat do volebního procesu jen při zvláště intenzivním narušení zákona.

Stížnosti také poukazovaly na to, že se neprokázala přímá korupce ani to, že by někdo Romy ovlivňoval v den voleb nebo ve volebních místnostech.

Pokud dostali doporučení, koho volit, není to podle stížností nic neobvyklého, stejně jako různé veselice organizované při kampaních.

Nové vedení městské části teď musí počkat na rozhodnutí krajského soudu. „Teď nedokážu říct, zdali bude uplatněno oněch 15 dnů, které vyplývají z volebního zákona, nebo jestli je tam nějaký jiný termín,“ poznamenává starosta městské části Brno-sever Rostislav Hakl z ČSSD.

Vítězem voleb je Sdružení občanů Lesné

V městské části Brno-sever volby vyhrálo Sdružení občanů Lesné s devíti mandáty mezi 35 zastupiteli, druhé ANO získalo mandátů šest, stejně jako třetí ČSSD. Čtyři mandáty mají lidovci a po dvou TOP 09, Strana zelených, KSČM, A co Brno? a ODS.

V Brně-severu žije přes 47 tisíc lidí, zahrnuje například sídliště Lesná, rezidenční čtvrť Černá Pole i dělnické Husovice.

V návaznosti na rozhodnutí krajského soudu vyhlásil ministr vnitra nové hlasování na 14. března. ÚS však už dříve přípravu zastavil, aby předešel nejistotě a zbytečným výdajům, nyní ministrovo rozhodnutí definitivně zrušil.

Městskou část stále řídí rada a starosta z minulého období, má rozpočtové provizorium. Noví zastupitelé zatím neměli ustavující schůzi.

ČTK, Kateřina Pichalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme