Volby ve výrocích politiků: Brutální lhaní. Kampaň jako 'stardance'. Fiasko = ne až takový průšvih

Krajské a senátní volby přinesly vítězství hnutí ANO a porážku několik dalším stranám i politikům. Ve svých prvních reakcích řada z nich lituje nízké volební účasti a kritizuje své soupeře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby 2016, ANO, Andrej Babiš

volby 2016, ANO, Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

"Myslím, že to pro nás dopadlo velice dobře," prohlásil Andrej Babiš, lídr hnutí ANO, které v krajských volbách získalo devět krajů a stalo se vítězem voleb. "Jsme velice rádi, že lidé neuvěřili různým pomluvám a lžím, které o nás některé strany v kampani šířily. Není lehké dělat kampaň, když sedíme ve vládě a jsme cílem různých pomluv. Nemyslím, že výsledek voleb bude mít nějaký vliv na fungování vlády," prohlásil Babiš. V rozhovoru pro Radiožurnál ale zároveň napadl svého koaličního partnera. "ČSSD brutálně lhala a mluvila o privatizaci krajů. Lidi, kteří nikdy nedělali ve firmě, ať se zeptají, co znamená firma. Firma je uskupení lidi, kteří tahají za jeden provaz. Je velká škoda, že naše země není jedna velká rodinná firma."

„ Mám alespoň radost, že v tom pomyslném tanečním souboji 'stardance' jsem předtančil pana Harapese. František "Čuňas" Stárek, kandidát do senátních voleb na Praze 6. “

"Sociální demokracie respektuje výsledek krajských voleb. Zdá se, že voliči po osmi letech, kdy sociální demokracie (v krajích) dominovala, upřednostnili změnu," řekl o výsledku své strany předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Strana, na rozdíl od posledních krajských voleb, letos skončila až druhá. "Chtěl bych pogratulovat hnutí ANO k prvnímu místu v krajských volbách. Samozřejmě nás mrzí, že jsme skončili až na druhém místě," řekl Sobotka. Dodal, že ho mrzí také nižší účast voličů a slíbil nový volební program, se kterým strana půjde do následujících voleb.

KSČM se ve volbách sice umístila v celkovém pořadí na třetím místě, získala ale výrazně menší podporu než před čtyřmi lety. „KSČM potvrdila, že je trvalou součástí české politické scény. Že jsme postoupili z druhé příčky na třetí, mě mrzí," řekl předseda strany Vojtěch Filip ve vysílání Radiožurnálu. Podle jeho stranického kolegu Pavla Kováčika je výsledek poučením pro budoucnost: "Poučíme se z taktiky a ze strategie vítěze. Pro příští bitvy je to pro nás velmi užitečné," okomentoval výsledek ve vysílání České televize.

Babišův triumf. ANO bere devět krajů, vyhrává i senátní volby

Číst článek

"Výsledek je nad naše očekávání," řekl ČTK předseda STAN Petr Gazdík. "Vypadá to, že jsme vyhráli v Libereckém a jsme druzí ve Středočeském kraji, uspěli jsme i na Zlínsku a kromě jednoho nebo dvou to vypadá, že bychom mohli být ve všech zastupitelstvech této země."

Spokojený s výsledky byl předseda ODS Petr Fiala. Strana se v celkovém pořadí umístila čtvrtá. To podle něj potvrzuje, že "cesta, kterou jdeme, je správná." ODS se podle Fialy vrací na pozici lídrem pravice. "Tyto volby vnímáme jako příležitost pro to, abychom zjistili, kde jsme silní a kde ještě musíme zapracovat. Těším se, že v parlamentních volbách dosáhneme výrazně lepšího výsledku," řekl.

„ Člověk musí umět vyhrát, ale také přijmout i to, že není první na bedně. Michal Hašek (ČSSD). “

"Nejucháme, ani nejsme skleslí," okomentoval pro ČTK výsledky předseda strany KDÚ-ČSL Pavel Bělobrádek. Strana se v celkovém pořadí umístnila pátá, což podle Bělobrádka není velká výhra. Ale prý ani prohra.

Zklamáním byly výsledky pro předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska: "Samozřejmě jsem si přál mnohem lepší výsledky pro naši stranu. Je zřejmé, že se nám nepodařilo přesvědčit naše voliče a sympatizanty, aby k těm volbám opravdu přišli." Strana nejvíc uspěla ve Královéhradeckém kraji, kde získala 7,8 % hlasů. Ve všech ostatních krajích byly její výsledeky horší. Předsednický post navzdory tomu Kalousek opustit nechce. "Nejsem ani v polovině svého prvního dvouletého mandátu. Já jsem připraven ten mandát dovést do konce," prohlásil Kalousek a později označil výsledek za "ne až takový průšvih".

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme