Volkswagen svolává v Česku prvních 1100 vozů do servisu kvůli emisím

Koncern Volkswagen začal svolávat první majitele vozů, které mají software umožňující obcházet emisní testy. Nejprve půjde o vozy Volkswagen Golf a Amarok, Audi A4, A5 a Q5 a Seat Exeo s motory 2.0 TDI. Majitelé uvedených modelů budou postupně osloveni dopisem k návštěvě autorizovaného servisu, kde jim mechanici provedou aktualizaci softwaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V EU svolá Volkswagen zhruba 8,5 milionu aut do servisu

V EU svolá Volkswagen zhruba 8,5 milionu aut do servisu | Zdroj: Reuters

V první fázi bude osloveno 1100 provozovatelů vozidel značek Volkswagen, Audi a Seat. Vozy Škoda, kterých se aféra s falšováním emisí také týká, přijdou na řadu později.

„Celkem se kauza týká v ČR zhruba 170 tisíc vozidel. Zatím je to tedy pouze zlomek, ale budou následovat další vlny, až příslušné úřady v Německu a v dalších zemích schválí technické řešení,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Provozovatelé dotčených vozů dostanou výzvu k návštěvě autorizovaného servisu od Centra služeb pro silniční dopravu, což je státní příspěvková organizace ministerstva dopravy. Ta disponuje adresami podle VIN kódu vozu.

Servisní zásah bude v závislosti na modelu vozidla trvat 30 až 60 minut. Všechny náklady s aktualizováním softwaru hradí koncern Volkswagen, pro zákazníky je servisní akce bezplatná.

Podrobnosti ke svolávací akci Českému rozhlasu písemně sdělil mluvčí dovozce vozů koncernu Volkswagen do České republiky Jan Klíma:

Jak budou zákazníci oslovováni?
Provozovatelé dotčených vozů dostanou výzvu k návštěvě autorizovaného servisu od Centra služeb pro silniční dopravu, což je státní příspěvková organizace ministerstva dopravy, která disponuje adresami dle VIN. Přílohou této výzvy bude dopis příslušné značky (VW, Audi, SEAT), kde se popisuje důvod návštěvy servisu a jak se má dotyčný objednat.

Kdy se objeví první vozy v servisu?
Pokud přijede dotčený vůz po dnešním spuštění servisního opatření do servisu např. na inspekční prohlídku, je možné servisní opatření provést. Všechny naše servisy jsou informovány a vědí, jak mají postupovat. Pokud jde o oslovení dopisy, předpokládáme, že odejdou z Centra služeb tento týden, takže zákazníci se začnou objednávat v řádu dnů.

Jak dlouho bude servisní opatření trvat?
Provedení servisního opatření bude v závislosti na modelu vozidla trvat 30 až 60 minut a bude bezplatné. Pro úsporu času je možné tento úkon po dohodě se servisním partnerem spojit s plánovanou pravidelnou inspekcí nebo jakýmkoliv jiným servisním úkonem. Pokud si zákazník bude přát, bude mu po dobu realizace servisního opatření na jeho vozidle nabídnuta náhradní mobilita.

Kdo hradí náklady spojené se servisním opatřením?
Všechny náklady hradí koncern Volkswagen, pro zákazníky je servisní akce zcela bezplatná.

Jaké vozy přijdou na řadu nejdřív?
Volkswagen Amarok, Volkswagen Golf, Audi A4, A5, Q5, a SEAT Exeo se vznětovými motory EA 189 TDI 2.0. Po schválení příslušnými homologačními úřady budou následovat další koncernové modely.

Jsou servisy připraveny?
Ano, všechny autorizované servisy námi zastupovaných značek jsou připraveny a dneškem počínaje mohou servisní opatření provést.

Všechna vozidla jsou nadále po technické stránce bezpečná a plně provozuschopná, a proto mohou být až do provedení servisních opatření bez omezení používána v silničním provozu.

ČRo, Lenka Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme