Vondra mění náměstky, Fulíka na obraně nahradí Šedivý

Ministr obrany Alexandr Vondra pokračuje v obměně svého týmu. K 8. listopadu odvolal náměstka Jana Fulíka a na jeho místo jmenoval exministra obrany Jiřího Šedivého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Alexandr Vondra

Ministr obrany Alexandr Vondra | Foto: Tomáš Adamec

Fulíka jmenoval náměstkem Vondrův předchůdce Martin Barták. Letos v létě zaujal Fulík pozici odvolaného náměstka pro vyzbrojování Jaroslava Kopřivy, který o funkci přišel kvůli přípravě podezřelé zakázky na nákup minometů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze mluvil na Radiožurnálu exministr obrany a bývalý náměstek generálního tajemníka NATO Jiří Šedivý

Vondra tvrdí, že o výměně Fulíka uvažoval už delší dobu. „Já jsem několikrát oznámil, že si postupně vytvářím tým svých nejbližších spolupracovníků. Zároveň s odvoláním Jana Fulíka z pozice náměstka ministra obrany jsem učinil rozhodnutí o jmenování Jiřího Šedivého do funkce náměstka, který bude zodpovídat za obrannou politiku, zahraniční věci a je také pověřen vedením sekce vyzbrojování,“ uvedl ministr.

Fulíkovi, který má zkušenosti z práce v českých tajných službách, Vondra podle svých slov nabídl s ohledem na jeho zkušenosti a odborné kvality odpovídající pracovní zařazení ve prospěch resortu obrany. O jakou funkci by se mělo jednat, ale ministr neupřesnil. Doplnil jen, že exnáměstek má týden na rozmyšlenou.

Podle dostupných informací stál Fulík za uzavřením dohody s koncernem EADS a Španělskem o výměně jednoho transportního letounu CASA za několik českých bitevníků L-159. Další tři letouny CASA Česko koupilo a nyní kvůli tomu čelí kritice Evropské komise.

Nově jmenovaný náměstek ministra obrany Jiří Šedivý ve vysílání Radiožurnálu řekl, že resort v tuto chvíli celou situaci vyhodnocuje. „Teď je předčasné k tomuto případu cokoliv vyhlašovat. Velice pečlivě studujeme jak celý obchod, tak parametry podání ze strany Evropské unie, a připravujeme se na různé alternativy,“ řekl Šedivý.

Martin Hromádka, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme