Vondra navrhne méně vojáků v Kosovu, posílí Afghánistán

Česká armáda sníží počet českých vojáků v Kosovu. Po setkání s prezidentem Václavem Klausem to řekl ministr obrany Alexandr Vondra. Vzrůst by podle něj naopak měly počty vojáků v misi ISAF v Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus jednal s ministrem obrany Alexandrem Vondrou

Prezident Václav Klaus jednal s ministrem obrany Alexandrem Vondrou | Zdroj: ČTK

Vondra seznámil prezidenta s tím, že plánuje předložit vládě návrh na omezení českého kontingentu v Kosovu už během podzimu na 90 vojáků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání na Hradě sledoval reportér Zbyněk Zykmund

"Některé země z Kosova odcházejí úplně, některé na přechodnou dobu," poznamenal ministr obrany. Je podle něj evidentní, že v zemi už není potřeba tak rozsáhlý český kontingent.

V Kosovu nyní v rámci mise KFOR působí okolo 500 českých vojáků. "Té práce už není zdaleka tolik, co bylo před dvěma či třemi lety," řekl Vondra.

Naopak přítomnost v Afghánistánu by měla být podle ministra posílena, a to "adekvátně" snížení účasti v Kosovu. NATO se v poslední době snaží v Afghánistánu o zvýšení svých výcvikových kapacit pro výcvik afghánské armády a policie. V současnosti má Česko v zemi přibližně 530 příslušníků české armády.

Klaus podpořil Vondru ve snaze udělat na obraně pořádek

Vondra také novinářům řekl, že má ze schůzky s prezidentem dobrý dojem a cítí jeho podporu v úsilí udělat na ministerstvu obrany pořádek. Reagoval tak na čerstvou kauzu náměstka Jaroslava Kopřivy, který se snažil za provizi zprostředkovat nákup mobilních minometů bez výběrového řízení.

"Je důležité postupovat tak, aby veřejnost jasně cítila, že cílem je, že armáda z toho musí vzejít silná, nikoliv oslabená," zdůraznil Vondra.

Poté, co Mladá Fronta Dnes zveřejnila informace o chystané zakázce, ministr obrany Kopřivu okamžitě odvolal a oznámil sérii dalších kroků. Armádní zakázky nechá prověřit a do budoucna chce dodat mnohdy kritizovaným nákupům ministerstva na důvěryhodnosti.

Mladá fronta Dnes také napsala, že lidovec Kopřiva za sebe na ministerstvo obrany připravoval náhradníka, kterým měl být někdejší člen KDU-ČSL a nyní vlivný člen TOP 09 Pavel Severa. Vondra v této souvislosti řekl, že kauza by neměla destabilizovat vztahy mezi koaličními partnery.

Během hodinové schůzky přišla řeč i na úspory v armádě. Ministr se s prezidentem shodli, že některé změny je dobré rozložit do více let. Vondra už delší dobu prosazuje, aby bylo až do roku 2012 odloženo například zdanění příspěvků na bydlení pro vojáky z povolání.

Martin Hromádka, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme