Vrchní soud musí přezkoumat vazbu Ignačáka obžalovaného z přípravy útoku na vlak, rozhodl Ústavní soud

Vrchní soud v Praze chyboval, když v květnu prodloužil vazbu Martina Ignačáka. Ve středu o tom rozhodl Ústavní soud. Ignačák je podezřelý z plánování teroristického útoku na vlak s vojenským materiálem. Vrchní soud teď musí znovu zvážit, jestli existují důvody, proč by měl ve vazební věznici zůstat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Ignačák u soudu

Martin Ignačák u soudu | Zdroj: ČTK

„Okolnosti jeho pracovního i rodinného života a v podstatě absence jeho trestní minulosti, to vše ukazuje, že stěžovatel je v podstatě spořádaným člověkem, který nemá příliš mnoho důvodu, ani příliš mnoho možností se dlouhodobě skrývat nebo uprchnout,“ řekla ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.

Vrchní soud v Praze letos v květnu změnil předchozí rozhodnutí Městského soudu a ponechal Ignačáka ve vazbě. Městský soud o několik měsíců později vazbu opět prodloužil.

Ústavní soud tak vyhověl Ignačákově stížnosti, v níž tvrdil, že jeho vazba trvající více než rok není důvodná. Podle soudu porušuje rozhodnutí Vrchního soudu v Praze základní právo stěžovatele na osobní svobodu.

Ignáček zůstává ve vazbě kvůli obavě vyšetřovatelů z útěku a skrývání před trestním stíháním. Opakovaně přitom uvedl, že nemá v úmyslu prchnout do zahraničí. Obžalobu odmítá, útok podle vlastních slov neplánoval a cítí se být nevinný. Kauza je podle něj výsledkem policejní provokace.

Karolína Wernerová, Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme