Vysoké školy by měly mít větší volnost ve výuce. Novelu zákona schválila vláda

Vláda dnes schválila novelu vysokoškolského zákona. Norma nově upravuje třeba jmenování profesorů nebo podmínky pro odebrání akademického titulu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová posluchárna ČVUT v Kladně

Nová posluchárna ČVUT v Kladně | Foto: Radek Duchoň

Podle ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) dává novela školám třeba větší volnost při akreditacích, tedy povolování výuky oborů. A také by měly být školy kvalitnější. Nově by vznikl Národní akreditační úřad, který by kvalitu hlídal.

„Vzniká nová instituce, která bude kontrolovat daleko více kvalitu nejenom akreditace, ale i samotné plnění. Dáváme i daleko větší možnosti a kompetence velkým významným univerzitám, které přebírají zodpovědnost za přípravu celého akreditačního systému na škole,“ uvedl Chládek ještě před jednáním vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda schválila novelu o VŠ, mluvil o ní Tomáš Zima, rektor UK, předseda České konference rektorů

Změny v akreditacích považuje za důležité také předseda studentské komory Rady vysokých škol Hynek Roubík. Ten očekává, že novela zákona přinese zkvalitnění škol.

„Dává se víc pravomocí škole jako takové a také větší pravomoci jdou do rukou rektora, který potom ty pravomoci může delegovat na univerzitu. Tím se ta univerzita stává o něco flexibilnější, a mělo by to mít pozitivní vliv také na kvalitu,“ podotkl Roubík.

Novela se také zabývá odebíráním titulů. Předpokládá, že o tituly by mohli přijít lidé, kteří si k nim dopomohli úmyslným trestným činem, plagiátorstvím nebo jiným úmyslným jednáním proti dobrým mravům.

„Může být odebraný akademický titul zpětně, dokonce může být odebrána i docentura, pokud se zjistí, že tento titul byl udělen v rozporu s požadavky, to znamená,že byl udělen neoprávněně,“ řekl Chládek.

Kabinet chce také zvýšit sociální stipendium, a to na 2100 korun. Je to nárůst skoro o 500 korun.

Normu ještě musí schválit Parlament a podepsat prezident. Chládek doufá, že by novela mohla začít platit už se začátkem nového školního roku, tedy od 1. září.

Lenka Jansová, kov, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme