Všechny sněmovní strany loni hospodařily se ziskem, peníze využijí pro podzimní volby

Ani jedna ze sněmovních stran vloni neskončila při hospodaření v minusu, jak ukázaly jednotlivé výroční zprávy. Ty musí všechny registrované politické strany a hnutí poslat do sněmovny do dnešní půlnoci. Nejúspěšnější byla v roce 2015 opoziční ODS, která získala přes 27 milionů korun. Nejméně naopak mělo hnutí Úsvit - necelý milion.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Politici ODS sledují volby z nového sídla. Z pražské Pankráce se hlavní sídlo ODS přestěhovalo do Truhlářské ulice v centru Prahy

Politici ODS sledují volby z nového sídla. Z pražské Pankráce se hlavní sídlo ODS přestěhovalo do Truhlářské ulice v centru Prahy | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Nejsilnější strana v dolní komoře parlamentu - ČSSD - loni hospodařila se ziskem 27 milionů korun.

„Myslím, že jsme byli schopni lépe zvládnout volební kampaně. Pak se také snažíme využívat všech možností, které nám sociální demokracie dává. To znamená lépe hospodařit s majetkem, každou korunu dvakrát zvážíme, než ji vydáme,“ říká místopředseda strany Martin Starec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z výročních zpráv sněmovních stran vyplývá, že všechny loni hospodařily se ziskem. Více s Mikulášem Klangem

„Máme závazky u společnosti Cíl a částku 159 milionů, máme otevřený kontokorent, ale v minulém roce jsme naše dlouhodobé závazky snížili o 30 milionů korun,“ dodává.

Vloni nebyly volby a strany tak neutrácely za kampaně. S podobným přebytkem jako ČSSD a ODS hospodařilo také hnutí ANO.

„Máme sponzorských darů zhruba za 9 milionů, 90 procent je od konkrétních lidí se jménem a rodným číslem. Pouze něco málo – přes 10 procent – je od právnických osob. To je naše filozofie. Chceme spíš menší částky od více lidí – jednak našich členů, ale především nás obdarovávají naši sponzoři a lidé, kteří nám fandí,“ popisuje místopředseda strany ANO Jan Volný.

50 tisíci korunami přispívá ročně do rozpočtu hnutí ANO také každý jeho poslanec, výjimkou nebyl ani šéf hnutí a vicepremiér Andrej Babiš. Loni se dařilo i nejmenší koaliční straně KDU-ČSL. Ta skončila v plusu o více než 23 milionů korun.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš s Adrianou Krnáčovou | Foto: ANO 2011

„Máme vícezdrojové financování – příspěvky za mandáty, dary ve výši 4,8 milionu korun a také vyvíjíme ekonomickou činnost - značnou část příjmu tvoří pronájem prostor našeho domu Charitas na Karlově náměstí,“ prozrazuje místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Ziskem loni skončilo i hospodaření KSČM. Strana navíc nemá žádné půjčky nebo nesplacené dluhy z minulosti. Jak říká místopředsedkyně strany Miloslava Vostrá, komunisté už si propočítávají, na kolik je vyjdou podzimní krajské a senátní volby:

„Po zdanění je zisk více než 22 milionů. Nejvíc jsme získali ze státní kasy – za poslanecké a krajské mandáty. Vzhledem k tomu, že se na podzim konají volby jak do krajských zastupitelstev, tak do Senátu, plánujeme, že by rozpočet měl být za KSČM za rok 2016 ztrátový, a to zhruba ztrátou šesti milionů korun.“

ČSSD prohrála v soudním sporu s Altnerem přes 300 milionů korun

Číst článek

Bez dluhů hospodařila i opoziční TOP 09. Hlavním zdrojem příjmů byl loni příspěvek ze státního rozpočtu - od státu přišlo více než 40 milionů korun. Další dva miliony vybrala strana na členských příspěvcích. Sponzoři pak TOP 09 poslali přes 3,5 milionu korun.

„Tento rok byl ovlivněn tím, že nebyly žádné volby. Je to rok, kdy máme možnost konsolidovat si finance, což se stalo. Skončili jsme se ziskem 14,9 milionu korun, což je zisk, který použijeme do voleb,“ uvedl generální sekretář strany Pavel Severa.

Zprávy, které musí do sněmovny poslat všechny registrované politické strany a hnutí, prověří kontrolní výbor.

Pokud nějaká strana výroční zprávu nedodá, sněmovna v usnesení požádá vládu, aby podala návrh Nejvyššímu správnímu soudu na pozastavení činnosti strany.

Strany mají čas na odevzdání přehledů o hospodaření do dnešní půlnoci.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme