VV odmítají škrtat podle ministra financí, mají vlastní plán

Věci veřejné odmítají plán úspor ministra financí Miroslava Kalouska. Podle návrhu mají resorty, které vedou ministři této strany, ušetřit více než polovinu ze zhruba deseti miliard vládních úspor. Ministři Věcí veřejných se dohodli, že se na úsporách budou podílet jednou třetinou. S tímto návrhem jdou na zítřejší jednání vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek John (Věci veřejné) během jmenování ministrů do funkcí

Radek John (Věci veřejné) během jmenování ministrů do funkcí | Foto: Tomáš Adamec

„Budeme navrhovat spravedlivější krytí dluhu. Je tam několik variant. Já prosazuji stejný systém jako v roce 2009, kdy se odečetly mzdové a související výdaje a ze zbytku se potom šetřilo. Tím by se zohlednila tři ministerstva, která zaměstnávají nejvíce lidí – tedy vnitro, školství a obrana,“ vysvětlil předseda strany a ministr vnitra Radek John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John

Místopředseda strany a ministr školství Josef Dobeš řekl, že pokud vláda nebude s jejich návrhem souhlasit, budou Věci veřejné plány na úspory na zítřejším jednání vetovat.

TOP 09: Šetřit se musí i na platech

Ministr práce a sociálních věci za TOP 09 Jaromír Drábek ale trvá na tom, že se vláda zavázala šetřit a tak se musí šetřit všude i na platech.

„Pokud se podíváme na předpokládaný deficit státního rozpočtu, tak nevystačíme jen se škrtáním provozních výdajů, pokud do nich nezahrneme i mzdové prostředky. Pokud chceme být vládou rozpočtové odpovědnosti, musíme sáhnout i na mzdy, jiná cesta není,“ řekl Drábek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle ministra práce a sociálních věci za TOP 09 Jaromíra Drábka se musí sáhnout i na mzdy

Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík zase říká, že si Věci veřejné resorty, které spravují samy vybraly a věděly k čemu se zavazují, když podepisovaly koaliční smlouvu.

„Oni chtěli tyto resorty spravovat, chtěli za ně převzít odpovědnost, ministerstvo vnitra bylo dokonce jejich zásadní prioritou. Ostatní strany jim v tomto ustoupily,“ připomněl Gazdík.

„Toto škrtání je jen takovým lehkým nácvikem proti tomu, co nás čeká v příštím roce. K tomu, abychom deficit dále snížili a splnili konvergenční kritéria, bude muset vláda uspořit dalších 55 miliard,“ upozornil předseda poslanců TOP 09.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík v pořadu Stalo se dnes

Návrh ministra financí Miroslava Kalouska ještě před tím podpořil premiér Petr Nečas. Podle něj je spravedlivý ke všem resortům. Kdo podobné opatření manažersky nezvládne, nemá prý ve vládě co dělat.

Škrtů se bojí hasiči i policisté

Jednotlivá ministerstva letos mají podle návrhu ministra financí Miroslava Kalouska ušetřit 10 miliard korun. Přístup ke všem úřadům je podle Kalouska stejný, všechny resorty letos musí ušetřit dvě a půl procenta výdajů.

Zkrácení letošního rozpočtu ministerstva vnitra v takovém rozsahu, jaký navrhuje ministerstvo financí, se obávají hasiči i policisté. První by museli do konce roku ušetřit nejméně 200 milionů, druzí pak dokonce čtyřnásobek. To by se podle nich odrazilo na zhoršení služeb pro občany

O plánu úspor bude kabinet jednat ve středu a vzápětí po něm se má sejít i takzvaná K 9.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Veronika Sedláčková, Klára Bílá, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme