Výběr zpráv z víkendu. 9 věcí, které by vám neměly uniknout

Nečetli jste o víkendu zprávy? V editorském výběru vám přinášíme nejdůležitější události, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Svět upíral zrak především na dění v Mnichově, kde útočník zastřelil 9 lidí. Očitým svědkem události byla i Češka. Zájem i nadále poutá také třaskavé dění v Turecku. Turisté, kteří se chtěli dostat z Doveru do Calais, si ve frontách počkali až 16 hodin. Podle Britů poslali Francouzi na hranice jen jednoho úředníka. A ten nestíhal. A zajímavé zprávy nechybí ani na domácí půdě. Ministerští úředníci si letos (opět) rozdělili rekordní odměny. A psychiatři varují - vězení lékaře Jaroslava Bartáka nenapraví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetřování střelby v Mnichově pokračuje. Motiv útočníka zatím není známý

Vyšetřování střelby v Mnichově pokračuje. Motiv útočníka zatím není známý | Zdroj: Reuters

V Mnichově střílel 18letý Němec íránského původu. Zabil devět lidí i sebe, motiv není známý

Střelec v Mnichově v pátek zabil devět lidí a dalších 21 zranil, sám nakonec přišel o život. Podle policie čin spáchal osmnáctiletý Němec íránského původu, který žil nejméně dva roky v Mnichově a policii nebyl dosud znám. Podle šéfa bavorské policie neměl pachatel žádné prokazatelné vazby na takzvaný Islámský stát. Kvůli incidentu se dnes sejde bavorská vláda i německá bezpečnostní rada státu.

Střelec z Mnichova lákal lidi přes facebook do McDonald's na jídlo zdarma, potvrdila policie

Střelba v Mnichově neměla politický motiv a nebyla teroristickým útokem. Na tiskové konferenci to dnes řekl mnichovský policejní ředitel Hubertus Andrä. 18letý Němec s iránskými kořeny, který v nákupním centru zastřelil 9 lidí a dalších 27 zranil, podle prokuratury trpěl depresemi a náhlými výbuchy hněvu. Policie také potvrdila, že zneužil facebookového účtu jedné uživatelky, na kterém lákal lidi do restaurace McDonald's.

V náruči mi zemřel mladý muž, popsala Češka. Útok v Mnichově zažila na vlastní kůži

Češka Kateřina Potyszová žijící v Mnichově pracovala v pátek jako obvykle v kavárně. Výhled z pracoviště se ale velmi brzy změnil v drama. „Všimli jsme si jak z ‚mekáče‘ naproti začal utíkat dav lidí směrem pryč. Pak jsme zahlédli střelce,“ popsala exkluzivně Radiožurnálu.

Atmosféra se mění, už se necítím bezpečně, říká Češka žijící v Turecku

Češi žijící v istanbulu | Foto: Štěpán Macháček

Po potlačeném převratu a vyhlášení výjimečného stavu v zemi mají o svou budoucnost obavy nejen Turci, ale i cizinci, kteří v zemi žijí. Několik západních fotbalistů už například opustilo tureckou ligu. V Istanbulu žijí i Češi. Také pro ně jsou události uplynulého týdne dramatickou změnou.

Test nervů. Na příjezdech do Doveru čekají motoristé až 16 hodin

Na dálnici před anglickým Doverem stály desítky tisíc aut až 16 hodin v zácpě. Dramatickou situaci řeší už i britská vláda. Důvodem jsou přísnější kontroly na francouzských hranicích a malý počet francouzských úředníků ve službě. Na britských školách navíc začaly prázdniny v pátek a řada rodin tak o tomto víkendu vyrazila na dovolenou.

Hoteliéři v Nice se obávají o turistickou sezonu. Lidé zde potřebují práci, říkají

Hoteliéři a majitelé restaurací na francouzské riviéře nevidí blízkou budoucnost právě růžově. Po atentátu na promenádě v Nice, při kterém zemřelo 84 lidí, se bojí o osud letošní turistické sezony. Zatím ale nezaznamenali velký odliv návštěvníků Azurového pobřeží.

Vězení lékaře Bartáka napraví jen stěží. Po propuštění se může mstít, varují psychiatři

Soud vynesl rozsudek v kauze lékaře Jaroslava Bartáka | Foto: Filip Jandourek

Polepší se jen těžko, spíše naopak. A nepomůže ani vězení. Duševně nemocný ale není, trpí poruchou osobnosti. Podle odborníků věznění Jaroslava Bartáka spíše než jeho nápravu znamená ochranu společnosti. Lékař odsouzený za trýznění asistentek a prozatím nepravomocně potrestaný za vydírání a přípravu vražd se podle nich napraví jen stěží. Po návratu na svobodu se navíc může mstít.

Ministerští a vládní úředníci dostali za první pololetí rekordní odměny, celkem přes 280 milionů

Úředníci resortů vlády Bohuslava Sobotky z ČSSD dostali za první pololetí rekordní odměny - dohromady přes 280 milionů korun. To je o necelých dvacet milionů víc než za pololetí předcházející. Ministři si ale stojí za tím, že si jejich podřízení bonusy zaslouží. Odměny určuje také služební zákon.

Praskliny ve zdi, dveře, které nejdou zavřít. Inspekce už letos řešila desítky stížností na řemeslníky

Na práci řemeslníků si stěžuje stále víc lidí. Jen za první letošní pololetí přišlo České obchodní inspekci přes 270 podání, tedy asi jen o 60 méně než za celý loňský rok. Firmy často nevyřizují reklamace včas nebo si nechávají za práci zaplatit předem a pak ji nedodělají.

ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme