Vybírání pokut od zahraničních řidičů bude jednodušší, vznikne Národní kontaktní místo

Vybírat pokuty od zahraničních řidičů za přestupky spáchané v Česku by mělo být jednodušší. Ministerstvo dopravy tento týden uzavřelo rámcovou smlouvu se státním podnikem Cendis. Ten by měl vytvořit Národní kontaktní místo, díky kterému by české úřady měly přístup k jednotnému registru dopravních přestupků spáchaných v zemích EU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní policisté pořádají preventivní akce pro děti. S třeťáky z Brné na Ústecku kontrolovali řidiče

Dopravní policisté pořádají preventivní akce pro děti. S třeťáky z Brné na Ústecku kontrolovali řidiče | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Cizinci spáchají až 15 procent přestupků, které zachytí dopravní kamery, odhadoval loni v srpnu šéf odboru dopravněsprávních agend pražského magistrátu Josef Mihalík. „Zkrátka nejsme schopni zjistit provozovatele vozidla, takže jsou nepostižitelní,“ uvedl.

Jen v Praze za první polovinu roku 2015 zaznamenali 25 tisíc přestupků řidičů aut se zahraničními registračními značkami. Evropská směrnice, která umožňuje přeshraniční vybírání pokut, přitom platí už dva roky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vybírání pokut od zahraničních řidičů by se mělo zjednodušit. Hostem ČRo byl ministr dopravy Dan Ťok

„Ministerstvo dopravy v minulosti úspěšně 10 let blokovalo propojení našeho systému se systémy v zahraničí,“ tvrdí ministr dopravy Dan Ťok (ANO) s tím, že při svém nástupu do funkce si toto téma vzal jako prioritu.

Národní kontaktní místo pro přeshraniční výměnu dat v souvislosti se spáchanými přestupky by mělo podle něj vzniknout do konce roku. Umožní českým i zahraničním úřadům při kontrole nebo registraci on-line prověřovat identitu majitele řidičského průkazu, původ, typ, provozovatele kontrolovaného vozidla nebo informace o dopravcích, kteří působí na území EU.

Ministr Ťok ale upozornil, že zřízení Národního kontaktního místa neznamená, že si úřady informace už v současné době nevyměňují.

„My jsme do systému EU už připojení. Takže jak my už můžeme zjišťovat řidiče ze zahraničí, kteří u nás udělali přestupek, tak i naši řidiči, kteří udělali přestupek v zahraničí, tam mohou být stíháni,“ upozorňuje.

Ministr také připomněl, že k systému se ČR zavázala už v roce 2004. „A ten funguje mezi všemi zeměmi EU. My jsme jedna z posledních zemí, která se do systému v současné době připojuje,“ dodává Ťok.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme