Vyčíslení náhrad byl podvod, obhajuje Babiš zdanění církevních restitucí. V koalici podporu nemá

Podvod, říká vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš o výpočtu náhrad, které by měly církve dostat za nevydaný majetek. Argumentuje tím ve prospěch nápadu na zdanění náhrad, což navrhuje Jihočeský kraj. O tématu dnes ministři jednali s hejtmany. Lidovci a sociální demokraté jsou ovšem k nápadu skeptičtí, nebo ho vysloveně odmítají, a tak jednotné stanovisko vláda nepřijala. Rozhodnout by měl Parlament.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaplička s křížem

Kaplička s křížem | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Církve by za nevydaný majetek měly dostat 59 miliard korun během 30 let. Babiš to považuje za příliš velké číslo.

„Já to považuji za podvod, přišli jsme o 54 miliard korun v čase. Ta zemědělská půda a lesy byly oceněné nějakým zvláštním způsobem a všichni zemědělci například vědí, že dneska nestojí zemědělská půda 44 korun za metr čtvereční. A pokud bychom zdanili ty církevní restituce, tak by to byla jenom malá náplast,“ uvedl Babiš.

Ten už před časem jako jediný šéf resortu podpořil podobný nápad KSČM.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka je vůči návrhu opatrný. „Nejsem přesvědčen, že toto řešení může fungovat,“ řekl.

„Ono se velmi snadno může dostat do rozporu se základními principy právního státu. Pokud s někým uzavřete smlouvu, tak samozřejmě máte právo legitimně očekávat, že ten dotyčný tu smlouvu naplní. Pokud vy plníte podmínky, které jsou se smlouvou spojeny, může tady být nepravá retroaktivita, která samozřejmě může být také napadnutelná za určitých okolností u Ústavního soudu,“ poznamenal premiér.

Proti zdanění restitucí se dlouhodobě staví lidovci. Ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman dnes uvedl, že lidovci vnímají návrh Jihočeského kraje jako „těžce populistický“.

„Jitří určité už víceméně zacelené rány, je to nezodpovědná hra, je to zpochybňování majetkoprávních jistot, právnických osob, ale nakonec i všech osob České republiky, což je velice nezodpovědná hra, kterou odmítáme,“ řekl Herman.

Hašek: Asociace krajů jde jinou cestou

Předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) uvedl, že z krajů návrh schválilo jen jihočeské zastupitelstvo.

„My respektujeme ústavní právo Jihočeského kraje podat do Poslanecké sněmovny návrh zákona, nicméně asociace krajů se už před nějakou dobou vydala jinou cestou,“ poznamenal.

Na mysli měl žaloby církví na kraje. Hašek uvedl, že nároky jsou podle analýzy krajů neoprávněné.

To však zřejmě nebude to podstatné, protože Česká biskupská konference začátkem července rozhodla, že se s kraji kvůli otázce vlastnictví majetku soudit nebude.

„Zákon o církevních restitucích nepočítal s tím, že budeme vracet školy, domovy důchodců a podobně. To, jestli fakticky teď církve dotáhnou do konce ten proces, jestli to bude července nebo srpen, to už z našeho pohledu není tak důležité. Důležité je, aby bylo splněno to, co slíbila Česká biskupská konference, a aby v řádu měsíců tady skutečně ty žaloby byly kompletně vzaty zpět. A já tedy očekávám, že 116 žalob bude staženo,“ dodal Hašek.

Lenka Jansová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme