Vynášel Tuhý informace? Souvisí to s výslechy z minulého týdne, připouští žalobce

Informace o propojení policistů se zločinci, s nimiž se za poslanci chystá končící ředitel ÚOOZ Robert Šlachta a jeho podřízený Jiří Komárek, souvisí s výslechy policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho. Zpravodajskému webu Českého rozhlasu to řekl olomoucký žalobce Petr Šereda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Policejní prezident Tomáš Tuhý | Foto: Filip Jandourek

„Souvisí to s naším postupem, kdy jsme vyslechli dva policejní důstojníky z policejního prezidia," uvedl Šereda. Minulý týden společně s náměstkem olomouckého státního zastupitelství Pavlem Komárem několik hodin vyslýchal policejního ředitele Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho. Žalobci předtím oznámili, že z jimi prověřovaných trestních kauz vyplývá, že chystaná reorganizace policie může mít ve skutečnosti za cíl zbavit se Šlachty.

V pondělí se ozval odcházející šéf ostravské expozitury Jiří Komárek s tím, že Tuhý je prověřován kvůli „brutálnímu" úniku informací v kauze týkající se stamilionových částek. Společně se Šlachtou plánují informovat poslance bezpečnostního výboru kontaktech policistů a zločinců. A také o poznatcích ukazujících na účelové odstřelení Šlachty.

Styčné plochy to mít může

„Pan Komárek ve vyjádření mluvil o nějakých poznatcích z nějakých kauz a my jsme také potvrzovali, že důvod, proč jsme prováděli výslechy, jsou také poznatky z několika trestních kauz. Styčné plochy to skutečně mít může," připustil žalobce Šereda.

Zároveň připouští také možnost, že za určitých podmínek před poslanci promluví také státní zástupci. „Pokud se nějaký orgán v rámci svých kompetencí bude informacemi zabývat, pak nám nezbyde, než v nějakém nezbytném rozsahu informovat. Jestli to kauzy ohrozí, nebo ne, to bych nechtěl nijak komentovat," dodal k tomu Šereda.

Žalobci minulý týden policejní špičky vyslýchali kvůli dvěma kauzám. „Ta jedna skutečně je staršího data, druhá je poměrně aktuální. Obě dvě jsou ale stále živé a aktuální," řekl po výslechu Komár. Tuhému s Laubem prý předložili odposlechy, přičemž podle policistů informace v nich nebyly pravdivé.

Tuhý se už proti informacím o zapojení do úniků ohradil, mluví o „nebývalém účelovém nátlaku" Šlachty a jeho příznivců. Rozhodnutí dosluhujícího šéfa ÚOOZ a jeho podřízeného kritizoval také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Nerozumím tomu, proč někteří příslušníci ÚOOZ oznámili vůli přijít informovat na uzavřené zasedání výboru pro bezpečnost, pouští tyto údajně závažné informace do médií. Podle zákona je nepřípustné, aby vyšetřování živých kauz probíhalo veřejně, tzv. v přímém přenosu,“ pustil se do Šlachty a Komárka.

Tuhý je podezřelý z "brutálního" úniku informací, tvrdí ÚOOZ. Jde o nátlak Šlachty, reaguje šéf policie

Číst článek

Komárek se chová hystericky, tvrdí Kalousek. Podle Hamáčka má podezření řešit GIBS

Číst článek

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme