Výroky advokátky Samkové o islámu už řeší žalobci i advokátní komora

Nedávné výroky advokátky Kláry Samkové na sněmovním semináři o islámu začaly zajímat státní zástupce. Samková přirovnala ve svém vystoupení islám k nacismu a komunismu. Někteří pozvaní diplomaté včetně tureckého velvyslance pak kvůli tomu pak opustili místnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud, Klára Samková

Soud, Klára Samková | Foto: Filip Jandourek

Obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek Radiožurnálu potvrdil, že se žalobci vyjádřením Samkové zabývají.

„V reakci na zveřejnění výroků v médiích jsme dospěli k závěru, že by bylo na místě tyto výroky vyhodnotit. Proto jsme je takzvaně vytěžili pro trestní řízení a postoupili jsme to k vyhodnocení policejnímu orgánu,“ uvedl Lelek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výroky advokátky Samkové o islámu už řeší žalobci i advokátní komora. Podrobnosti zjišťoval Jaroslav Gavenda

Vystoupení Samkové prověřuje také Česká advokátní komora, řekla Českému rozhlasu mluvčí komory Iva Chaloupková. „Kontrolní orgán projev posoudí, zda není v rozporu s etickým kodexem advokáta, který upravuje jeho jednání a chování.“

Turecký velvyslanec v Praze Ahmet Bigali výroky Samkové považuje za urážku islámu. Pro Českou televizi uvedl, že slovní útoky na jakékoliv náboženství jsou podle evropského i českého práva trestné.

Sama advokátka Samková zpočátku nechtěla nic komentovat. Radiožurnálu ale později řekla, že pokud se případ dostane před soud, bude podle ní muset státní zastupitelství obhájit, proč považuje islám za demokratický.

ČRo, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme