Výroky policisty, který popsal své údajné zkušenosti s uprchlíky, řeší jeho nadřízení

Český policista Martin Herzán byl spolu s dalšími policisty šest týdnů na slovinsko-chorvatské hranici. Po návratu do Česka tvrdí, že většina migrantů neměla osobní doklady, že policisté denně zabavovali zbraně nebo že někteří uprchlíci měli v mobilech nahrané násilnosti. Nadřízení teď Herzánovy výroky, které zveřejnila některá média, zkoumají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti a uprchlíci v tranzitním táboře Gevgelija

Migranti a uprchlíci v tranzitním táboře Gevgelija | Foto: Robert Mikoláš

Policista si za svými slovy stojí. Deníku Právo údajně předložil i důkazy, které měly potvrdit jeho svědectví o situaci na hranicích.

Prý ukázal například fotografie boxerů nebo baterku, v níž byl ukryt paralyzér. Sám Herzán nechce dál nic komentovat: „Řekl jsem, že se k tomu už nebudu vyjadřovat.“

Na Herzánovy výroky už reagovalo policejní prezidium. Jeho mluvčí Jana Macalíková poslala Českému rozhlasu e-mail, v němž píše, že se policistovým svědectvím zabývá jeho nadřízený. Dodala navíc, že policie má stanoveny způsoby komunikace, mezi něž ale ten Herzánův nepatří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český policista popsal údajnou situaci na slovinsko-chorvatské hranici. Humanitární organizace s výroky o uprchlících nesouhlasí

Své vyjádření zaslali také policisté ze Slovinska. Robert Perc z policejní ředitelství Novo mesto v e-mailu popsal, jaké předměty zabavují.

„Každý migrant prochází podrobnou bezpečnostní kontrolou při vstupu do Slovinska. K dnešnímu dni žádný migrující nebyl zadržen se zbraní nebo výbušninou. Policisté občas zachytili malé předměty, jako jsou zapalovače, nůžky, žiletky, nože, otvíráky a tak dále,“ přiblížil.

Perc dodal, že někteří migranti mají v mobilních telefonech obrázky nebo videa zachycující násilí údajně proto, aby je mohli ukázat světu jako důkaz toho, jaké zločiny se dějí v zemích, z nichž utíkají.

Na Herzánovy výroky reagovaly i organizace, které uprchlíkům pomáhají. Muž z centra Klinika, který nechce uvést své jméno, prý o popisovaných situacích neví.

„Bavil jsem se i s lidmi, kteří byli v tu dobu, kdy tvrdí on, že tam byl, ve stejném táboře. Rozhodně neměli takovéto informace jako on,“ uvedl.

Organizace Pomáháme lidem na útěku zase upozornila, že podobné šíření informací mimo jiné posiluje vyhrocenou atmosféru ve společnosti.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme