Vysoký komisař OSN pro lidská práva zkritizoval xenofobní projevy prezidenta Zemana

Vysoký komisař OSN pro lidská práva obvinil Českou republiku ze systematického porušování práv uprchlíků. Zajd Raad Husajn také kritizoval prezidenta Miloše Zemana za jeho xenofobní veřejné projevy, včetně islamofobních výroků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman při projevu v OSN

Miloš Zeman při projevu v OSN | Zdroj: Reuters

Zajd naléhá na Českou republiku, aby ukončila zadržování migrantů a uprchlíků. Činitel OSN svůj názor zdůvodnil tvrzením, že je běžné, že české úřady zadržují přistěhovalce po dobu 40 až 90 dnů a podrobují je osobním prohlídkám, aby jim vzaly peníze na zaplacení nákladů na pobyt v zařízeních pro cizince.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kritice vysokého komisaře OSN pro lidská práva na adresu České republiky kvůli uprchlíkům mluvili ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček a ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek

Zajd Raad Husajn řekl, že je znepokojen životními podmínkami, v nichž běženci v těchto zařízeních žijí. To, že jsou v nich navíc drženy také děti, podle něj nemá žádné ospravedlnění.

„Podle důvěryhodných zpráv z různých zdrojů není porušování lidských práv migrantů ani ojedinělé, ani náhodné, ale systematické. Zdá se, že jde o nedílnou součást politiky české vlády zaměřené na to, aby odradila přistěhovalce a uprchlíky od vstupu do země, nebo aby tam zůstávali,“ uvedl jordánský diplomat v komuniké.

„Mnoho z těchto lidí jsou uprchlíci, kteří hrozně trpěli ve svých zemích původu, stejně jako při své cestě do České republiky. Mezinárodní právo je zcela jasné v tom, že zadržování imigrantů musí být výhradně jen krajním opatřením. A pokud jde o děti, Výbor OSN pro práva dítěte zdůraznil, že zadržování dětí, a to pouze na základě jejich statusu migrantů, nebo jejich rodičů, je porušení práva, nikdy není v jejich nejlepším zájmu, a je neospravedlnitelné,“ dodal vysoký komisař.

Podle něho by měly české úřady přijmout alternativní řešení v souladu s dodržováním lidských práv, mezinárodními závazky České republiky i s doporučeními její ombudsmanky Anny Šabatové.

'Může přijet a debatovat'

Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD Česká republika žádné směrnice, pravidla nebo evropské zákony neporušuje. Podmínky v zařízeních pro uprchlíky se podle ministra stále zlepšují. Chovanec očekává písemné vyjádření Vysokého komisaře OSN, na které by mohly české úřady reagovat.

„Já názor pana Husajna neznám. Nevím přesně, co kritizuje, je potřeba se s tím seznámit. Pokud nás chce kritizovat, může samozřejmě přijet do České republiky a můžeme debatovat, v čem vidí základní problém. My samozřejmě postupně podmínky pro uprchlíky zlepšujeme a nemyslíme si, že porušujeme jakoukoliv směrnici nebo pravidla, které nás zavazují z mezinárodních smluv, případně nás zavazují z evropské legislativy,“ uvedl ministr.

Chovanec našel zastání i u komunistů. Souhlasí s ním například šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik, podle kterého není Husajnova kritika úplně oprávněná:

„Podmínky pro uprchlíky se postupně zlepšují, zejména v záchytných zařízeních. Souhlasím s ministrem vnitra, který říká, že Česká republika jako jedna z několika evropských zemí přesně dodržuje zákony, které se týkají uprchlictví a azylu.“

S kritikou OSN nesouhlasí ani premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Řekl, že Česká republika se snaží dlouhodobě, nejenom teď v této migrační krizi, respektovat mezinárodní úmluvy a uprchlíci tu mají slušné podmínky.

Poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal naopak zdůrazňuje, že názor OSN je třeba brát vážně:

„OSN je z hlediska práv uprchlíků daleko vyšší autoritou než například Evropská unie. Takže si myslím, že názor komisaře OSN je třeba vzít vážně a je potřeba se zabývat tím, do jaké míry a jak je podložený. A hledat nápravu.“

„Kritika je naprosto přiměřená a myslím si, že je oprávněná. Takto nehumánně a protiprávně se nezachází s uprchlíky v žádné z okolních zemí. Situace v detenčních zařízeních je opravdu neúnosná. Zacházení s uprchlíky, kteří přicházejí z války a prosí o pomoc, je naprosto nedůstojné,“ říká ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Zeman i Klaus

Zajd Raad Husajn v souvislosti se ‚zadržovací politikou‘ ČR velmi stručně vyjádřil znepokojení nejen nad veřejnými výroky prezidenta Miloše Zemana, ale i nad veřejnou peticí proti imigraci, kterou inicioval bývalý prezident Václav Klaus.

Podle mluvčího prezidenta Zemana Jiřího Ovčáčka kritika OSN prezidentovy postoje neovlivní:

„Jedním z nejdůležitějších výdobytků listopadových událostí v roce 1989 je svoboda slova a svoboda názorů. Taková prohlášení jdou proti tomuto duchu. Slovní útok na prezidenta republiky není první a je tedy zcela zřejmé, že se stupňuje kampaň proti České republice kvůli postoji ve věci migrační krize. Prezident republiky dlouhodobě varuje před nebezpečím islámského fundamentalismu. Na svých názorech setrvá a nehodlá je pod tlakem ze zahraničí měnit.“

„Diskuze je skutečně relevantní. V demokratických společnostech je nutné hájit právo každého hlasu, který má k tématu co říct,“ uvádí ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček a dodává:

„Myslím, že je to velmi inspirativní a zajímavá výzva k diskuzi a my doufáme, že vysoký komisař využije pozvání ministra vnitra k návštěvě České republiky, aby se seznámil se situací tak, jak na místě je. A nikoliv četbou zprávy veřejné ochránkyně práv Šabatové. Ta situace se velmi rychle a dramaticky v čase vyvíjí. To, jak zařízení fungovala před 14 dny, už není to, jak fungují dnes.“

Třeba ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marsková z ČSSD by ale ocenila, kdyby prezident Zeman svými výroky situaci kolem migrační krize raději uklidňoval:

„Od hlavy státu by bylo mnohem důstojnější, aby se snažil situaci uklidnit. Abychom si řekli, že ti lidé, kteří na našem území zůstanou, budou prověřeni, budeme se je snažit integrovat. A samozřejmě chceme pomoci lidem ze Sýrie, kteří utíkají před válkou. To bych ocenila.“

Miloš Zeman - výběr výroků k uprchlické krizi a islámu | Foto: Český rozhlas

ČTK, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme