Vyšší platy pro učitele a více sportu pro děti, plánuje školní rok ministryně Valachová

Ministerstvo školství chce podpořit sportování dětí. Resort plánuje na povzbuzení jejich pohybu přidat peníze. Konkrétně chce víc přispět mládežnickým organizacím, jako jsou turistické oddíly nebo skauti. Měly by se také zvednout platy učitelům a v novém školním roce více dbát na správné stravování žáků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Valachová, ministryně školství

Kateřina Valachová, ministryně školství | Foto: Filip Jandourek

Do prvních tříd základních škol letos nastoupí skoro 120 tisíc dětí. Ministerstvo školství chce, aby víc sportovaly. Úřad v tomto školním roce plánuje tělovýchovným jednotám přispět půl miliardou korun.

Děti budou mít také možnost sportovat ve školních družinách. K projektu se přidalo 170 škol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Školáci mají v novém školním roce víc sportovat, zní plán ministerstva. Jaké konkrétní změny resort připravil, zjistila Eliška Malínská

„V těchto případech jsou také vyjednány finanční prostředky pro učitele tělocviku, kteří velmi často ve svém volném čase se věnují našim dětem a je to velmi často bez náležitého finančního ohodnocení,“ řekla ministryně školství Kateřina Valachová za ČSSD.

Učitelé zapojení do projektu dostanou 250 korun za hodinu. V družinách by se děti měly věnovat hlavně kolektivním sportům - třeba fotbalu, volejbalu nebo házené.

Nový školní rok má přinést také změny ve stravování žáků. „V současné době se změna týká hlavně nezdravých potravin, případně začlenění do jazykové zkoušky z cizího jazyka certifikát, který žáci získají,“ doplnil předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn.

Změna platových tabulek

K oběma změnám je ale nutné doplnit ještě prováděcí vyhlášky. Učitelé budou mít také od listopadu nově o tři procenta vyšší plat. Ministryně Valachová také chce změnit tarifní tabulky pedagogů.

„Od 1. listopadu bude změněna tabulka tarifních platů učitelů i nepedagogických pracovníků a v případě učitelů to bude znamenat nejen navýšení v každém tarifním stupni, ale také změny tabulky u těch, kteří mají letitou praxi a u nichž v tuto chvíli neshledávám jejich platy dostatečnými,“ popsala.

Ministerstvo školství zatím pozastavilo zavedení kariérního řádu učitelů.

„Ten systém je trochu úplně jiný. Já jsem z toho byl velmi zklamaný a opakovaně jsme na to jako asociace upozorňovali,“ okomentoval předseda Asociace pedagogů základního školství Jaroslav Štercl, který s plánovanými změnami nesouhlasil.

Šéfka úřadu školství by také chtěla prosadit v Poslanecké sněmovně, aby se velký počet učitelů přestal ocitat v letních měsících na úřadech práce. Podle ministerstva se prázdninové propouštění týká průměrně 3000 pedagogů.

Resort školství také dokončuje přípravu novely školského zákona. Vládě by ji ministryně měla předložit do poloviny září.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme