Vyzkoušeli jsme: Spočítat hlasy z volebního lístku v Praze trvá průměrně 7 minut

Hlasovací lístek do zastupitelstva hlavního města Prahy má úctyhodné rozměry. Jen rozložit ho znamená pro voliče celkem náročný fyzický úkon, poctivě si projít kandidáty zabere docela dost času. Členy volebních komisí proto čeká náročná práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách | Foto: Filip Jandourek

Nejprve se posoudí platnost volebního lístku.

„To znamená, jestli se skutečně jedná o volební lístek, jestli tam je napsané, že je to hlasovací lístek, které jsou to volby, do jakého zastupitelstva a kdy,“ popisuje člen volební komise v Praze 1 Jiří Flam.

Lístek by také měl být orazítkovaný razítkem obce.

„Dále se prozkoumá, jestli lístek není poškozený, především jestli není přetržený, což by způsobilo jeho neplatnost, a zda je v úřední obálce,“ pokračuje v popisu Jiří Flam.

Přehrát

00:00 / 00:00

Být členem volební komise a sčítat hlasy není letos vůbec snadné. Reportérky ČRo si vyzkoušely práci komisaře v Praze na vlastní kůži

Lístek bude platný, i pokud bude špinavý nebo na něm bude něco napsáno.

„I kdybych třeba vzal tužku a celý lístek přeškrtl, tak bude stále platný,“ upozorňuje člen volební komise.

Formát hlasovacího lístku a počet kandidátů do zastupitelstva hlavního města Prahy je letos skutečně nadstandardní.

S kolegyní Karolínou Procházkovou jsme pod dozorem Jiřího Flama vyzkoušely, jak rychle se dají hlasy z jednoho volebního lístku spočítat.

První pokus trval asi 10 minut, ve výsledku jsme napočítaly ale o tři hlasy méně.

Proto jsme začaly znovu. Při druhém sčítání jsme si vedly lépe, v průměru jsme nad lístkem strávily 7 minut.

Členové volebních komisí budou snad rychlejší, podle Jiřího Flama je ale důležitá především pečlivost a důslednost.

„Riziko potenciálního falšování voleb může spočívat v tom, že někdo bude mít u sebe tužku, a pokud třeba uvidí zaškrtnutou konkurenční stranu, tak tady udělá ještě jeden křížek. Tím zaškrtne dvě strany, a lístek je neplatný,“ říká Jiří Flam a doplňuje:

„To znamená, že pokud by se mělo pracovat ve více skupinkách s argumentem, že je potřeba zrychlit práci, tak já jako volební komisař bych nemohl potom garantovat, že sčítání hlasů proběhlo regulérně.“

Z čistě praktického pohledu: lístky jsou na recyklovaném papíře, který má nažloutlou barvu, a běžná propiska na něm trochu zaniká. Sčítání lístků by možná mohlo být snadnější, kdyby voliči používali barevné propisovací tužky nebo takové, které nechávají výraznou stopu.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme