Vyznamenání dostali slovenský premiér, zpěvačka Bílá i autor Zemanova klipu

V Den vzniku samostatného československého státu, tedy 28. října, se na Pražském hradě tradičně udělovala státní vyznamenání. Stejně jako loni na ceremoniálu chyběla část akademické obce, která nesouhlasí s kroky prezidenta Miloše Zemana. Ten dnes vyznamenal třeba slovenského premiéra a svého blízkého přítele Roberta Fica, slavici Lucii Bílou nebo režiséra a scénáristu Filipa Renče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico převzal na Pražském hradě nejvyšší české státní vyznamenání - Řád bílého lva

Slovenský premiér Robert Fico převzal na Pražském hradě nejvyšší české státní vyznamenání - Řád bílého lva | Zdroj: ČTK

Předseda slovenské vlády Robert Fico a také bývalý rakouský kancléř Franz Vranitzky dostali Řád bílého lva, a to za zvláště vynikající zásluhy ve prospěch České republiky.

Řád TGM Zeman propůjčil Eduardu Harantovi, spoluzakladateli Rakousko-české společnosti, za vynikající zásluhy za rozvoj demokracie, humanity a lidská práva, a šansoniérce Haně Hegerové za vynikající zásluhy o rozvoj humanity. Z vážných důvodů se nemohla ceremoniálu zúčastnit, ocenění převzal její vnuk Matouš Heger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přenos Českého rozhlasu z předání státních vyznamenání na Pražském hradě.

In memoriam propůjčil prezident Řád TGM i písničkáři Karlu Krylovi, a to za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Ocenění převzala jeho manželka. Řád TGM byl udělen také Miroslavu Zikmundovi, cestovateli a spisovateli, za vynikající zásluhy za rozvoj humanity.

„Já si toho nesmírně vážím už proto, že jsem zažil Tomáše Garrigua Masaryka osobně," řekl Zikmund.

Medailí Za hrdinství v boji Zeman vyznamenal in memoriam vojáky Davida Beneše, Ivo Klusáka, Jaroslava Lieskovana, Libora Ligače a Jana Šenkýře, kteří zahynuli při sebevražedném atentátu v Afghánistánu. Ocenění dostal i Jaroslav Mevald, který přežil.

Medaile za Zásluhy obdrželi například zpěvačka Lucie Bílá, a to za zásluhy o stát v oblasti umění, nebo předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Zpěvačka Lucie Bílá a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová na ceremoniálu u příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu | Foto: ČTK

In memoriam udělil prezident medaili Za zásluhy o stát sovětské disidentce Natálii Gorbaněvské. Vyznamenání převzal její mladší syn Josef:

„Jsem velmi šťastný, protože moje matka celý svůj život bojovala za lidská práva. Myslím, že by byla ráda, kdyby mě tady viděla v tento moment s cenou za to, co dělala.“

Jazyková škola v Praze nese nově jméno disidentky Natálie Gorbaněvské

Číst článek

Medailí Za zásluhy o stát byl oceněn i Zdeněk Jičínský, signatář Charty 77, nebo in memoriam Antonín Kalina, který zachránil více jak 900 dětí z koncentračního tábora v Buchenwaldu.

Za zásluhy o stát byli vyznamenáni in memoriam také dva faráři, a to Josef Štemberka, který odmítl opustit své věřící v Lidicích, a Josef Toufar, katolický kněz z Číhošti umučený v komunistickém vězení.

Medaile Za zásluhy dostali i režiséři a scénáristé Filip Renč a Robert Sedláček za zásluhy o stát v oblasti umění. Renč v loňských prezidentských volbách veřejně Zemana podporoval, natočil jeho předvolební klip.

Zleva historička Věra Olivová, režisér Filip Renč a režisér Robert Sedláček na ceremoniálu u příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu | Foto: ČTK

Už odpoledne převzal nejvyšší české státní vyznamenání, Řád bílého lva, sir Nicholas Winton. V roce 1939 zachránil před nacisty 669 židovských dětí z Československa.

„Jsem vděčný za průběh ceremoniálu, kdy 7 Wintonových dětí dostalo od dětí z Kunžaku, tedy dětí, kde je gymnázium sira Wintona, fotografie z doby, kdy se musely rozloučit se svými rodiči. A dovolte mi, abych s úctou vzpomněl právě na tyto rodiče. Věděli nebo tušili, že se svými dětmi možná loučí navždy, a přesto našli odvahu se s nimi rozejít, aby jim zachránili život,“ řekl Zeman.

Nicholas Winton převzal Řád bílého lva, prezident ocenil i Churchilla

Číst článek

In memoriam dostal Řád bílého lva také bývalý předseda britské vlády Winston Churchill. Vyznamenání převzal Churchillův vnuk Nicholas Soames.

„Sice demokratická, ale slabá vláda pod vlivem komunistické strany a pod vnějším tlakem Sovětského svazu, zejména po Churchillově fultonském projevu, kde oznamoval spuštění železné opony, zřejmě nebyla ochotna tohoto bezesporu kontroverzního politika vyznamenat, a jak se říká, lépe pozdě, než nikdy. Jsem šťasten, že jsem tak mohl učinit,“ dodal český prezident.

Miloš Zeman dnes rozdal 4 Řády bílého lva, 4 Řády TGM, 6 medailí Za hrdinství a 19 medailí Za zásluhy. Celkem tak vyznamenal 33 osobností.

Český rozhlas, Mirko Kašpar, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme