Vyznamenání na Hradě, noví generálové, koncerty. Slaví se výročí vzniku Československa

Před 96 lety vznikl samostatný Československý stát. Státní svátek tradičně doprovodí pietní shromáždění, vojenské akce, koncerty a pro veřejnost se otevřou objekty vlády a Parlamentu. Prezident Miloš Zeman udělí na Hradě státní vyznamenání a jmenuje nové generály.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentská standarta na Pražském hradě

Prezidentská standarta na Pražském hradě | Foto: Filip Jandourek

Už dopoledne si v Praze na Vítkově připomenou vznik samostatného státu náčelník generálního štábu Petr Pavel, premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. Podle Stropnického není dobré na minulost a novodobé dějiny zapomínat.

„Je potřeba si ve svých vlastních dějinách připomínat pár záchytných bodů a využít to k tomu, že si mladý člověk o tom třeba něco přečte nebo že se o tom bude bavit s kamarády. Je hrozně důležité nemít pocit, že se začalo včera.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O udělování státních vyznamenání mluvil Jiří Weigl, kancléř bývalého prezidenta Václava Klause

Předávání vyznamenání z rukou prezidenta republiky se letos odehraje netypicky nadvakrát. Odpoledne převezme Řád Bílého lva zachránce stovek židovských dětí z někdejšího Československa, sir Nicholas Winton.

Večer se uskuteční slavnostní shromáždění ve Vladislavském sále na Pražském hradě. Miloš Zeman už avizoval, že chce vyznamenat zesnulou ruskou disidentku Nataliji Gorbaněvskou. Vyznamenání udělí in memoriam také českým vojákům, kteří letos zahynuli v Afghánistánu.

Média spekulují o tom, že mezi dalšími oceněnými budou například slovenský premiér Robert Fico, režisér Robert Sedláček nebo cestoval Miroslav Zikmund.

Sir Nicholas Winton se vrací do Prahy, zachránce židovských dětí převezme Řád bílého lva

Číst článek

Vyznamenání se dělí na řády a medaile. Řád Bílého lva a Řád T. G. Masaryka jsou vyšší formou vyznamenání a občanům České republiky se propůjčují, což znamená, že po smrti nositele se vrací Kanceláři prezidenta republiky. Medaile Za hrdinství a Za zásluhy se udělují, po smrti vyznamenaného tedy zůstávají pozůstalým. Osobám, které nejsou občany České republiky, se udělují také řády.

Spor prezidenta s rektory

Předávání státních vyznamenání se na Hradě nezúčastní někteří rektoři. Podpoří tak své dva kolegy - Mikuláše Beka z Masarykovy univerzity a Libora Grubhoffera z Jihočeské univerzity. Prezident Miloš Zeman je nepozval loni ani letos.

Při předávání státních vyznamenání bude i letos chybět část akademické obce

Číst článek

Mikuláš Bek loni nedostal pozvánku na Hrad proto, že odmítl v předvolební době přednášku prezidenta na půdě univerzity. Libora Grubhoffera pak Miloš Zeman nepozval proto, že se odmítl zúčastnit jmenování profesorů v Karolinu kvůli sporu o profesuru akademika Martina Putny.

Rozhodnutí hlavy státu zkritizovala České konference rektorů i Rady vysokých škol. Označila ho za nedůstojné.

ČRo, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme