Vzácné archiválie převeze na výstavu na pražském Chodovci ozbrojená eskorta

Jedna z nejcennějších českých středověkých listin dnes opustí přísně střežený trezor. Česko-francouzská mírová smlouva ‚husitského krále‘ Jiřího z Poděbrad se pod dohledem policie přesune na výroční výstavu do Národního archivu na pražském Chodovci. Rukopis starý 550 let společně s dalšími vzácnými dokumenty uvidí návštěvníci od 26. září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archivní areál na Chodovci

Archivní areál na Chodovci | Foto: Jiří Bartoň

Vzácné listiny připravovali archiváři na převoz už dva týdny předem. Archiválie se musely aklimatizovat na jiné prostředí, aby se během přesunu nepoškodily. V depozitáři na Letné jsou totiž uloženy v trezoru při zhruba 15 stupních Celsia.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzácné archiválii z doby Jiřího z Poděbrad natáčela Petra Benešová

„Ukládají se do speciálního přepravního boxu. Ve výstavním sále už jsou nastaveny obdobné podmínky, na které jsou pergamenové listiny nastaveny a zvyklé,“ popsala náročné stěhování rukopisů na Chodovec ředitelka Národního archivu Eva Drašarová.

Speciální box vyjede za doprovodu policie z Letné v půl desáté a do Národního archivu dorazí během dvaceti minut. Každý z návštěvníků výstavy pak bude muset na Chodovci projít kontrolním bezpečnostním rámem.

Lidé od pátku 26. září do pondělí 29. září uvidí jednu z nejvzácnějších českých listin.

„Je to přátelská spojenecká smlouva francouzského krále Ludvíka XI. s českým králem Jiřím z Poděbrad. Je to jedna z nejcennějších listin pozdně středověkého českého státu,“ říká archivář Denko Čumlivski.

Rukopis je velmi zachovalý i díky tomu, že je od svého vzniku součástí archivu českých králů a starého českého státu. Smlouva je napsaná na pergamenu. „Což je vydělaná zvířecí kůže mladých zvířat. Použit je železnato-duběnkový inkoust,“ vysvětluje Čumlivski.

Letos si Česká republika připomíná 550. výročí návrhu českého krále Jiřího z Poděbrad na vytvoření mírové organizace evropských států. Návrh nebyl nakonec přijat kvůli tehdejší nepříznivé politické situace v Evropě, ale výsledkem složitých jednání byla právě česko-francouzská mírová smlouva z roku 1464.

Pokus českého krále o mír mezi státy je dodnes považován za předchůdce Charty OSN a základních dokumentů Evropské unie.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme