Vzpomínky na Věru Čáslavskou: Byla jednou z největších Češek v historii

Čechy zasáhlo úterní úmrtí sportovní gymnastky a sedminásobné olympijské vítězky Věry Čáslavské. Osobnosti ze světa sportu, kultury i politiky vzpomínají na setkání s legendou, která nevynikala pouze na sportovním poli, ale i v obraně lidských hodnot a demokracie. Podle režisérky Olgy Sommerové, která o Věře Čáslavské natočila celovečerní dokument s názvem Věra 68, Česká republika ztratila jednu z nejvýznamnějších postav historie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Čáslavská ukazuje čtyři zlaté medaile z olympiády v Mexiku 1968

Věra Čáslavská ukazuje čtyři zlaté medaile z olympiády v Mexiku 1968 | Zdroj: ČTK

„Byla jedním z naprosto vzácných lidí, kterých je hrozně málo, statečná, skvělá. Něco udělala pro tuto zemi jako málokdo. A ta země se jí za komunistického režimu odvděčila… Takže její život byl dramatický, tak nahoru, dolu. A já jsem takhle koncipovala i svůj film,“ řekla Olga Sommerová.

„Pro mě je to čerstvá zpráva a já jsem ztratila velkou přítelkyni a také tato země ztratila člověka, který pro ni znamenal strašně moc. Myslím, že Věra byla jedna z největších Češek, jaké jsme kdy v historii měli. Doufám, že přítomnost jejího života se vetkla do vědomí lidí této země, že tady zůstane s námi navždy,“ dodala s pohnutým hlasem.

Podle šéfa ČOV Jiřího Kejvala byla Věra Čáslavská příkladem pro ostatní, ať už jako sportovkyně, díky občanským postojům, nebo obdivuhodné bojovnosti.

„Věra Čáslavská byla jednou z nejvýznamnějších osobností v historii českého sportu. Byla vždy příkladem pro ostatní, ať už jako sportovkyně, díky svým občanským postojům, nebo díky obdivuhodné bojovnosti, kterou prokázala v osobním životě. Do poslední chvíle byla plná energie, kterou dokázala rozdávat všem lidem v jejím okolí. Bude nám velmi chybět,“ uvedl Kejval.

Český olympijský výboru uvedl, že na jeho adresu (Benešovská 1925/6, 101 00 Praha 10) lze zasílat kondolence, které ČOV předá rodině.

Dnešek zůstane černým dnem v mém srdci, napsala Sáblíková

Na úmrtí české sportovní legendy reagovala i řada předních českých sportovců současnosti. Za černý den označila dnešek rychlobruslařka Martina Sáblíková, kterou Čáslavská podporovala v její snaze představit se v Brazílii v cyklistické časovce.

„Dnešní den zůstane černým dnem v mém srdci. Odešla nám sportovní legenda, úžasný člověk, který dokázal rozdávat naději a optimismus a byla mým velkým vzorem - paní VĚRA ČÁSLAVSKÁ. Nikdy nezapomeneme!!!“ napsala Sáblíková na sociální síti.

„Neskutečná osobnost, sportovkyně s takovým mimosportovním přesahem, že by se málokomu mohlo nechat zdát a snad i snít. Jsem nadšen, že jsme spolu mohli čas od času prohodit pár slov. Vždy inspirativní. Odpočívej v pokoji, Věro. A upřímnou soustrast rodině a okolí,“ ocenil osobnost Čáslavské kajakář Vavřinec Hradilek.

„Jsem moc ráda, že jsem měla tu čest potkat Věru osobně. Natáčely jsme spolu pořad pro Českou televizi Setkání generací. Věra byla obrovská bojovnice a obrovská ikona celého českého sportu, nejen sportovní gymnastiky. Vlastně, když se řeklo sportovní gymnastika, všichni si vybavili Věru Čáslavskou,“ přiznává gymnastka a účastnice olympiády v Londýně Kristýna Pálešová.

„První setkání s ní bylo krátce před olympiádou v Londýně, kdy jsme se seznámili náhodou při obědě u nás na Dukle. Ona měla tak zvláštně silnou intuici a už tehdy vytušila, že bych mohl v Londýně udělat nějakou medaili nebo hezký výsledek a poslala mi ve verších takové velmi pěkné povzbuzení a přání hodně úspěchu. Na to nikdy nezapomenu,“ vzpomíná olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda.

Byla blondýna, což se Japoncům velmi líbilo, a podala vynikající výkon

Věra Čáslavská byla velmi oblíbená i v Japonsku, kde na olympiádě v Tokiu vybojovala v roce 1964 první tři zlaté medaile.

„Paní Čáslavská byla tehdy na olympiádě krásná žena. Byla blondýna, což se samozřejmě Japoncům velmi líbilo, a podala vynikající výkon. Potom se ještě stala proslulou v roce 1968 na olympiádě v Mexiku. Její osud zajímal Japonce po celá dlouhá léta,“ připomíná japanolog žijící v Tokiu Petr Holý.

„Pro Japonce je Věra Čáslavská dodnes symbolem tokijské olympiády v roce 1964. A tokijská olympiáda se pro ně stala symbolem poválečného návratu Japonska do světové společnosti. Proto Věru dodnes tolik velebí,“ řekl Jiří Zedníček, bývalý místopředseda ČOV.

Věra Čáslavská a sklopené oči

Slovenský prezident Andrej Kiskana na sociální síti napsal, že Věra Čáslavská ukázala světu, že v okupovaném Československu jsou lidé, kteří se nebojí. „Reprezentovala nejen naše Československo, ale byla symbolem odvahy, kterou jsme prostřednictvím ní vysílali do světa. Ona ukázala světu, že v naší okupované zemi jsou lidé, kteří se nebojí," uvedl.

„Tak, jako Věra Čáslavská sklopila oči a dívala se do země v roce 1968 na olympiádě při sovětské hymně, tak dnes asi mnozí sklápíme oči, díváme se do země a myslíme na ni," uvedl slovenský prezident.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme