Wagenknecht na ministerstvu financí končí. Funkce politického náměstka mě nezaujala, říká

První náměstek ministerstva financí Lukáš Wagenknecht v pátek ve funkci končí. Odmítl nabídku ministra financí Andreje Babiše (ANO) na funkci politického náměstka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Wagenknecht.

Lukáš Wagenknecht. | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Šestatřicetiletý Lukáš Wagenknecht se podle informací serveru E15 už s ministrem Andrejem Babišem kvůli jiným možnostem spolupráce scházet nebude. Pozice politického náměstka pro něj není přijatelná.

„Funkce politického náměstka nemá žádnou odpovědnost, není to odborná řídicí funkce a já jsem šel do veřejné správy právě kvůli odbornosti a kvůli výkonu činností. Takže tato funkce mě nezaujala. To je tedy ten důvod, proč jsem to nepřijal,“ vysvětlil.

Andrej Babiš odvolal Lukáše Wagenknechta z funkce prvního náměstka minulý týden bez udání důvodu.

Wagenknecht se v posledních měsících dostal do sporu s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou za hnutí ANO. Jeho auditorský tým tvrdil, že tendr na monitorovací systém evropských fondů MS2014+ provázelo množství závažných chyb. Tento závěr potvrdila i Evropská komise.

Šlechtová se proti auditu důrazně ohradila, označila ho za neprofesionální a opřený o spekulace. Na konci dubna problém řešila i vláda, která rozhodla, že systém proplatí ze státního rozpočtu. Státní pokladna tak přijde o stovky milionů korun.

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme