Radikální jídelníček i způsob života. Vědci zjistili, kde bijí nejzdravější srdce na světě

Nejzdravější srdce na světě mají lidé z kmenu Tsimane žijící v bolivijských pralesech. Vyplývá to ze studie publikované v magazínu The Lancet. Téměř žádný z těchto domorodých obyvatel nemá problém s ucpáváním tepen, a to ani ve vyšším věku. Za to vděčí především rostlinné stravě a pravidelnému pohybu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle vědců mají nejzdravější srdce na světě lidé z kmenu Tsimane žijící v Bolivijských pralesech.

Podle vědců mají nejzdravější srdce na světě lidé z kmenu Tsimane žijící v Bolivijských pralesech. | Foto: Youtube .com

Magazín The Lancet popsal lidi z tohoto kmene jako „neuvěřitelnou komunitu“ s velmi radikálním jídelníčkem i způsobem života.

Vědci pozorovali 705 členů skupiny od června 2014 do září 2015. Lidé byli podrobeni několika lékařských vyšetření. Jejich závěrem je, že skvělou „srdeční kondici“ si tento kmen drží především díky potravě.

Brno se chce stát městem, kde lidé neumírají na infarkt

Číst článek

Jídelníček tvoří pouze sedm procent masa z divokých prasat, kapybar a tapírů. Stejné zastoupení mají i ryby. Do každodenní stravy patří zejména rýže, kukuřice sladké brambory a banány. Dvaasedmdesát procent přijatých kalorií tak pochází ze sacharidů, proteinu přijmou jen 14 procent energie.

Pevnému zdraví se domorodci těší také díky velké fyzické aktivitě. Muži v bolivijských pralesech ujdou průměrně 17 tisíc kroků, ženy 16 tisíc. Aktivní jsou i ve stáří. Členové kmene, kterým je více než 60 let, nachodí denně 15 tisíc kroků. Lékaři přitom doporučují ujít denně alespoň deset tisíc kroků.

K jejich zdravotní kondici přispívá také řada krevních a fyziologických charakteristik. Vědci se zaměřili především na hodnotu CAC, která určuje množství vápníku v tepnách, může tak určit pravděpodobnost infarkt u jednotlivce.

Jejich jídelníček tvoří pouze sedm procent masa z divokých prasat, kapybar a tapírů. Stejné zastoupení mají i ryby. | Foto: Youtube .com

Zkoumaní domorodci do 45 let věku měli v krvi hodnotu CAC téměř nulovou. U těch, kteří dosáhli 75 let, se CAC objevilo u pouze u 25 procent sledovaných. Pro porovnání - hodnotu CAC má v tepnách 80 % Američanů.

„Nejblíže jsou těmto hodnotám japonské ženy, stále se však bavíme o zcela jiné úrovni,“ vysvětlil serveru BBC profesor antropologie Michael Gurvena.

Abychom dosáhli alespoň podobných výsledků jako lidé z kmene Tsimane, měli bychom k dopravě používat co nejvíce kolo, místo výtahu volit schody a k jídlu volit přírodní produkty. Velkou roli hraje také pozitivní přístup k životu.

Kateřina Golasovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme