Z českých množíren ročně putují do zahraničí statisíce štěňat, upozorňují ochránci zvířat

V Česku se stále nedaří efektivně bojovat proti množírnám psů. Tedy místům, kde majitelé zvířata nekontrolovaně množí čistě pro zisk. Štěňata navíc následně často končí i za hranicemi a stát tak přichází o peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběry z množírny na Tachovsku.

Záběry z množírny na Tachovsku. | Foto: Obraz obránci zvířat

Slepá a velmi malá štěňata z množíren za hranice putují bez jakýchkoli dokumentů. Množitelé je prodají překupníkům, kteří je namačkané v přepravkách, bez jídla a pití, převážejí i několik desítek hodin. Jejich první cíl bývají takzvané kolektory.

„Sklad živých zvířat, kam od nás dorazí transport štěňat. Pak se z kolektoru distribuují do dalších členských států Evropské unie,“ popsala ředitelka Nadace na ochranu zvířat Eva Hodek. Hodně těchto nelegálních skladišť je podle jejích zkušeností na severu Německa a Belgie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Množitelé psů hledají odbyt pro štěňata i za českými hranicemi a stát tak přichází o peníze. Jak množírny fungují, připomněla Eva Rajlichová

Množitelé využívají faktu, že i u zahraničních zájemců o módní plemeno, jako je třeba čivava, při nákupu často rozhoduje cena. Štěně takzvaně s papíry stojí ve Francii 1800 euro, překupník se spokojí s 600 až 800.

Podle Nadace na ochranu zvířat se takových štěňat od nás ročně vyvezou stovky tisíc a stát tak přichází o peníze.

„Je potřeba zavést povinnost nezaměnitelného, celoplošného čipování, respektive nezaměnitelného značení zvířat. Ať už se shodneme na jakékoli formě, měl by to být samozřejmě jednotný čip, standardizovaný i v rámci Evropské unie,“ navrhla opatření Eva Hodek.

Otřesné záběry z české množírny: zubožení psi ve špíně. Nikdo potrestán nebyl

Číst článek

Dobrou zkušenost s dobrovolným čipováním psů mají třeba v Bolaticích na Opavsku.

„K tomu připravili i vyhlášku o místních poplatcích, takže čipovaný pes stojí poplatek jen 100 korun, nečipovaný 300. I to byla nějaká motivace pro lidi. Dneska máme 85 procent psů čipovaných nebo tetovaných,“ potvrdil starosta Herbert Pavera z TOP 09.

Mezi veterinární správou, policií i ochránci zvířat ale panuje jednoznačná shoda. Lidé by měli být zodpovědní a odebírat štěňata jen ze solidního chovu.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme