Z dálnice D1 před zimou zmizí uzavírky, v Ostravě trvá havarijní stav

Nejpozději 15. listopadu bude dálnice D1 bez dopravních omezení. Po tři čtvrtě roce si tak řidiči na několik měsíců odpočinou od uzavírek. Teplická dálnice D8 ale bude kompletní nejdříve za tři roky a oprava ostravské dálnice je stále v nedohlednu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D1 mezi Chodovem a Průhonicemi

Dálnice D1 mezi Chodovem a Průhonicemi | Foto: Petr Jansa

Už tento a příští týden zmizí pět kratších uzavírek, které se kvůli přípravám na zimu vyrojily na dálnici po prázdninách. Zároveň finišují práce v modernizovaných úsecích D1.

„Úsek, který se týká Vysočiny, chceme mít zprovozněný ve dvou pásech do 25. října s tím, že práce ve středním dělicím pásu budou práce pokračovat. Naším cílem je, aby do 15. listopadu byla dálnice průjezdná bez omezení,“ potvrdil ministr dopravy za hnutí ANO Antonín Prachař.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na českých dálnicích přiblížila reportérka Zelené vlny Eva Kézrová

Dva úseky budou hotovy kompletně: Šternov - Psáře v okolí 40. kilometru a o třicet kilometrů dál úsek mezi Loktem a Hořičemi, kam se na jaře dělníci už nevrátí, ale budou zase pracovat na nových úsecích. Řidiči si tak na dálnici D1 odpočinou od uzavírek pouze přes zimu.

Situace kolem ostravské části dálnice D1, kam kvůli špatnému stavu nesmí nákladní auta, je na mrtvém bodě. Ředitelství silnic a dálnic trvá na opravě reklamového úseku, zatímco stavební společnost Eurovia chce nejprve záruky, že ji nebude platit sama.

Ministr Prachař se včera přesvědčil, že stav mostních najezdů je skutečně havarijní, z pozice státu ale víc dělat nemůže. „Nemůžeme přijít a začít tam cokoli dělat, protože potom zpochybníme, že do toho někdo zasáhl. Reklamujeme vady z titulu záruky a jediný, kdo se k tomu může přihlásit a začít opravovat, je zhotovitel. Nevím, jak dlouho budou stavební firmy čekat, než dostanou pocit, že by měly začít.“

Právě firma Eurovia by měla dostavět i dálnici D8. Musí ale čekat na odstranění loňského sesuvu půdy. Stavební úřad v Lovosicích má rozhodnout, jestli se ještě letos začne s odtěžením části půdy, aby se svah neposunul, ale spíše to bude až na jaře.

Dostavba 17 kilometrů dálnice přes České středohoří se odkládá minimálně do roku 2017. Problém je ale i v tom, že Ředitelství silnic a dálnic stále nemá nového generálního ředitele a nové výběrové řízení podle Prachaře nebude. Bude hledat mezi odborníky prý tak, "aby neutekli po pár měsících".

Eva Kézrová, Petr Král, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme