Z korupce obviněný olomoucký hejtman podal stížnost k Ústavnímu soudu

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD, který je společně s dalšími třemi muži obviněn v takzvané olomoucké korupční kauze, se dnes obrátil na Ústavní soud. Učinil tak poté, co Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo stížnost všech obviněných proti zahájení trestního stíhání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Rozbořil (ČSSD). Předvolební debata z Olomouckého kraje

Jiří Rozbořil (ČSSD). Předvolební debata z Olomouckého kraje | Foto: Radim Beznoska

Rozbořil tvrdí, že se žádného korupčního jednání nedopustil. Podle jeho obhájce Petra Konečného napadá ve stížnosti nejen nezákonnost svého stíhání, ale i důkazy.

Společně s ním jsou stíháni také dva vysoce postavení olomoučtí policisté a podnikatel Ivan Kyselý.

Hejtman Rozbořil je obviněn z podplácení. Policisté jej stíhají kvůli tomu, že se podle nich snažil ovlivnit vyšetřování týkající se výstavby jezdeckého areálu.

Obvinění policisté opřeli o odposlechy jeho hovoru se stíhaným náměstkem krajského policejního ředitelství Karlem Kadlecem v jedné z olomouckých restaurací.

Rozbořil, který se s nimi již seznámil, však tvrdí, že žádný úplatek nikomu nenabízel. Podle něj jde o nedorozumění. I přes nátlak stranických špiček odmítl rezignovat na svou funkci, přišel však o místo lídra kandidátní listiny pro krajské volby.

Kauza Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky, ovlivňování některých trestních kauz a úniků informací z trestních spisů. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zahájili zásah 13. října.

Vlivný podnikatel Kyselý byl obviněn z účasti na zneužití pravomoci úřední osoby, šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj a náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku. Všichni jsou již stíháni na svobodě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme