Z Pardubic odletěla do Iráku druhá část munice pro Kurdy

Z pardubického letiště byla vypravena druhá zásilka munice, kterou Česká republika darovala Kurdům bojujícím s ozbrojenci z radikálního hnutí Islámský stát. Kanadský letoun Globemaster C-17 do Iráku přepravuje zhruba 65 tun kulometné munice, což jsou přibližně dva miliony nábojů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadští vojáci nakládají munici do letadlaGlobemaster na pardubickém letišti

Kanadští vojáci nakládají munici do letadlaGlobemaster na pardubickém letišti | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

"Letadlo přistálo zhruba v 10.40, nakládka munice byla bez problému a stroj krátce po 13. hodině odstartoval k letu do Iráku," řekla ČTK Jana Růžičková z Generálního štábu Armády České republiky.

První převoz munice se z Pardubic uskutečnil ve čtvrtek, další lety jsou naplánovány na 22. a 24. září. Celkem do Iráku kanadský letoun přepraví 250 tun kulometné munice.

Česká vláda na konci srpna rozhodla, že Kurdům daruje munici v hodnotě 41 milionů korun, konkrétně deset milionů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov, osm milionů nábojů do kulometů, 5000 nábojů pro pancéřové pěsti a stejné množství ručních granátů.

Celkem je to 500 tun materiálu ze starších zásob, u kterých se nepředpokládalo další využití. Kurdové nyní podle ministerstva nejvíce potřebují náboje do kulometů, proto se přednostně přepravuje tato munice.

Kanadští vojáci nakládají munici do letadlaGlobemaster na pardubickém letišti | Foto: Honza Ptáček

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme