Z podloubí na průčelí. Památník sametové revoluce na Národní třídě změní místo

Památník sametové revoluce na Národní třídě už nebude přístupný veřejnosti. Česká advokátní komora, která je vlastníkem budovy, se rozhodla pro rekonstrukci průchodu kvůli neukázněnosti lidí u plastiky. Hlavním důvodem jsou prý požáry ze zapálených svíček a velké náklady na údržbu samotného památníku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Národní třídě se vzpomíná na 17. listopad 1989

Na Národní třídě se vzpomíná na 17. listopad 1989 | Foto: Filip Jandourek

Oprava průchodu Kaňkova paláce se tedy dotkne i samotné plastiky, uvedl server Echo24.cz. Ta byla v současné době umístěná na místě původního podloubí, ve kterém došlo k brutálnímu napadení studentů policií v roce 1989.

Česká advokátní komora podle svého vyjádření konzultovala opravy s Národním památkovým ústavem a odborem památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy. Právě památkáři navrhli, aby se pamětní deska umístila na průčelí paláce.

„Veřejnost tak bude mít možnost v míře daleko větší než dosud přicházet důstojně uctít u pomníku památné dny. Navíc, v obnovených barokních výkladcích budou směrem na Národní třídu trvale umístěny velkoformátové fotografie připomínající události listopadu 1989," řekla Echu24.cz mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Podle jejích slov bude pomník zajištěn proti vandalům a poškození kamerovým systémem s nepřetržitým napojením na pult centrální ochrany. Nově vytvořené prostory chce advokátní komora využít k organizaci bezplatných právních porad s advokáty a pořádání galerií, na kterých budou fotografie z období sametové revoluce.

17. listopad 1989 | Foto: Michal Jindra

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme