Z telefonu Tuhého blízkých unikaly informace o vyšetřování IT zakázek, řekl Šlachta komisi

Informace o vyšetřování údajně zmanipulovaných IT zakázek prý někdo vynášel z telefonu, který v minulosti používali blízcí policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta to řekl včera během více než pětihodinového výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí. Radiožurnálu to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. V kauze figuruje i firma Tesco SW a několik dalších společností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Šlachta a Tomáš Tuhý (fotokoláž)

Robert Šlachta a Tomáš Tuhý (fotokoláž) | Foto: Český rozhlas

Jak vyplynulo ze Šlachtových slov, detektivové nemají v ruce důkazy, ale spíš indicie. Zjistili, že z telefonu, který vlastnili Tuhého blízcí, údajně někdo předtím vynášel informace o vyšetřování IT zakázek.

Šlo pouze o telefon. SIM karta prý byla jiná, než užívali jeho blízcí. Tuhý to přes svoji mluvčí Janu Macalíkovou zcela popřel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z telefonu blízkých policejního prezidenta údajně unikaly informace o vyšetřování IT zakázek. Detaily od Markéty Chaloupské

„Policejní prezident kategoricky odmítá jakákoliv podezření, že by byl zapojen do vynášení informací, a vnímá je jako účelově vymyšlenou konstrukci s cílem dehonestovat jeho osobu a destabilizovat tak vedení policie,“ uvedla Macalíková.

Robert Šlachta už po jednání odmítl komentovat, co včera poslancům na neveřejném jednání řekl. „Řekl jsem, co jsem měl na srdci, řekl jsem všechno. Otázky komise byly mně na tělo, přiléhavé. Myslím si, že věděli, o čem se mluví,“ poznamenal.

Poslancům prý Šlachta slíbil, že jim jeho bývalý podřízený Jiří Komárek prozradí k případu více detailů. Někdejšího šéf ostravské expozitury ÚOOZ má na komisi vypovídat příští měsíc. Již dříve řekl, že je policejní prezident podezřelý z „brutálního úniku informací“.

Žádné informace z vyšetřování jsme neměli, brání se firma Tesco SW

V kauze údajně zmanipulovaných veřejných zakázek figuruje i firma Tesco SW, kterou vlastní vlivný olomoucký manažer Josef Tesařík. Mluvčí firmy Tomáš Jelínek zcela odmítl, že by měl někdo ze společnosti nějaké informace z vyšetřování.

„O průběhu policejního šetření nemůžeme poskytovat žádné informace. V této věci se musíte obrátit na předsedu sněmovní vyšetřovací komise Pavla Blažka nebo přímo na policii. Mohu pouze potvrdit, že společnost Tesco SW neměla žádné informace o připravovaných krocích policie. Rovněž nikdo z vedení neměl a nemá žádné kontakty s panem Tuhým,“ uvedl mluvčí.

ČRo, Markéta Chaloupská, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme