Cizince stále není možné trestat za dopravní přestupky zachycené kamerami

Řidiče, který přes červené světlo vjede na koleje, umí na některých železničních přejezdech vyfotit kamerový systém. Pokutu ovšem dostane pouze tuzemský motorista, ty zahraniční zatím není možné potrestat. Systém, který to má umožňovat, doposud nefunguje. A tak například v Praze úřady odkládají až 25 tisíc přestupků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strážník městské policie v Jaroměři sleduje výstup z kamer sledujících železniční přejezd

Strážník městské policie v Jaroměři sleduje výstup z kamer sledujících železniční přejezd | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Černé Clio s polskou registrační značkou na pražské magistrále rychle předjíždí všechny domácí řidiče, kteří si na tachometru hlídají padesátku. Polský motorista asi netuší, že se tady měří. Ale i kdyby to věděl, může být v klidu. S jeho fotkou z kamerového systému se nic dělat nebude.

„To jsou registrační značky cizích států, a my nejsme schopni zjistit, kdo je vlastníkem toho vozidla,“ krčí bezmocně rameny šéf odboru dopravněsprávních agend pražského magistrátu Josef Mihalík. Podle něj až 15 procent přestupků, zachycených automatizovanými systémy, mají na svědomí cizinci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropské státy si nehledě na platnou směrnici zatím stále nevyměňují informace o přestupcích řidičů. Více od redaktorky Evy Kézrové

„Od 1. 1. 2015 nám oznámili 25 172 přestupků cizozemských registračních značek, ať je to jízda na červenou, rychlost, nebo parkování. Nejsme zkrátka schopni zjistit provozovatele vozidla, takže jsou nepostižitelní,“ dodává Mihalík.

Přitom už skoro dva roky platí evropská směrnice o přeshraničním vymáhání přestupků. Jenže zatím je nefunkční.

Systémy nejsou propojeny

„Zatím nemáme ty systémy propojeny, ať na české straně, tak ale i na straně ostatních zemí, aby spolu skutečně online komunikovaly a rovnou úředník viděl, o jaké auto jde, jakého má provozovatele a další údaje,“ potvrzuje Tomáš Neřold z ministerstva dopravy.

Platí to samozřejmě i obráceně - pokud českého řidiče vyfotí kamery v cizině při porušení pravidel, pokuta na jeho adresu většinou nepřijde. Evropské země zatím své registry vozidel i řidičů těm ostatním příliš neotevírají.

„Funguje to v Holandsku, které je takovým tahounem v tomto projektu. Teď celý ten systém již zkoušíme připojit k tomu holandskému, jestli jako celek už bude dobře komunikovat s tím jiným registrem,“ říká Tomáš Neřold.

Pokutovat zahraniční řidiče za přestupky zachycené kamerami by mělo být běžné od příštího roku.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme