Za dovoz suvenýru z lastur nebo korálu hrozí turistům vysoké pokuty

Za obchod s ohroženými druhy živočichů a rostlin uložila loni Česká inspekce životního prostředí pokuty ve výši téměř 400 tisíc korun. Roste především počet zásilek sušených motýlů a slonoviny. Postih čeká i turisty, kteří si z dovolené přivezou suvenýry vyrobené z ohrožených druhů – nejčastěji jsou z lastur a korálů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kareta obrovská plave u korálového útesu na Havaji

Kareta obrovská plave u korálového útesu na Havaji | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, TheBrockenInaGlory

Právě koráli bývají brutálně odseknuté nebo ukopnuté. I když si je člověk legálně koupí na tržnici nebo v kamenném obchodě, jejich dovozem poruší zákon.

„Vypadá to, že je to drobný přestupek. My za to nedáváme nijak zásadní pokuty. Když si na druhou stranu vezmete, kolik turistů ročně cestuje k moři, kdyby si každý přivezl takový kus korálu, za dva roky v těch mořích nic není,“ vysvětlila Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí.

Lidé si ale přivážejí suvenýry i z větších živočichů. Oblíbená jsou třeba vycpaná mláďata vzácných želv, která by v dospělosti mohla dorůst až do metru nebo dvou. Podle Pavly Říhové je pořízení si tohoto suvenýru trestný čin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za přivezení jakých suvenýrů hrozí lidem pokuta, zjišťovala Věra Masopustová

„Všechny tyhle mořské želvy jsou v úplně nejpřísnější příloze, jsou ohrožené vyhubením. Rybáři je chytají do sítí, ony se topí, hynou.“

Nezákonný je i dovoz léků a potravinových doplňků s extrakty z ohrožených zvířat. Postih je stejný jako v případě celého zvířete nebo jeho části.

Pro nepoučené turisty většinou nejsou pokuty vysoké. Ředitel ekologické inspekce Erik Geuss je přirovnává k sankcím za rychlou jízdu v autě, to znamená od několika set korun po pár tisíc. Inspektoři, celníci a policisté se totiž zajímají spíš o profesionální překupníky.

„Jsme konfrontováni se skutečně organizovanými skupinami pašeráků exemplářů a tam už ty postihy jsou daleko dramatičtější. Pokuty jsou až na druhém místě, protože daleko podstatnější je propadnutí věci a často i trestní stíhání, protože je jednoznačná trestní odpovědnost pachatelů,“ řekl.

Loni inspekce životního prostředí při 600 kontrol odhalila 150 přestupků. Šlo například o zásilky se sušenými motýly nebo slonovinou, které putovaly do Vietnamu.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme