Za náhrady škod na zajištěném vozu vyplatilo vnitro loni přes 250 tisíc korun

Policie může zabavit osobní vozidlo, když má podezření, že je kradené. Pokud se nic takového neprokáže, auto vrátí jeho majitelům, avšak v řadě případů poškozené či s chybějícími součástkami. Majitelé pak mohou žádat o odškodnění. Jen loni vyplatilo ministerstvo vnitra přes čtvrt milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobil a policejní hlídka

Automobil a policejní hlídka | Foto: Policie ČR

Odškodnění ale není vždy snadné získat. Třeba pan Radek musel auto policii odevzdat na 14 měsíců. Když si pak pro něj přišel, radost neměl.

Na záznam o tom mluvit nechtěl. Svou zkušenost popsal v e-mailu: „Bylo bourané, dost popraskaný lak a odřené plasty. Přední brzdy byly totálně zrezlé a tekla z nich brzdová kapalina. Zmizel malý technický průkaz.“

Když s fakturami za opravy Radek u policie nepochodil, s žádostí o náhradu škody se obrátil na ministerstvo vnitra. Po roce čekání mu úřad přiznal jen 17 tisíc, přestože znalec podle něj škodu odhadl na skoro desetinásobnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pomačkané plechy, zrezlé brzdy nebo chybějící součástky. Na to si stěžují někteří řidiči, když dostanou zpět od policie zabavené auto. Téma Evelyny Kulíškové

Řidič také podal trestní oznámení na policistu, který za jeho auto zodpovídal. Generální inspekce bezpečnostních sborů ani státní zastupitelství ale pochybení nenašly a věc odložily. Vyplývá to i z dokumentů, které Českému rozhlasu předložil.

V obecné rovině přitom mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová připustila, že za případné poškození je zodpovědná policie. „Obecně lze říci, že péče o zajištěné předměty je v rukou policistů,“ řekla Nguyenová.

Policie má právo vozidlo zajistit

Náhradu škody na dočasně zajištěném autě loni žádalo u ministerstva vnitra osm lidí. V součtu chtěli přes půl milionu korun. Úřad jim ale podle mluvčí Martiny Němcové přiznal zhruba polovinu této částky.

„Nejčastěji požadované škodní události byly způsobeny poškozením vozidla dlouhodobým uskladněním, při nakládání a přepravě, odcizením nebo poškozením vnějších částí vozidla, při provádění metalografické zkoušky a poškozením vozidla vyšší mocí. V roce 2015 bylo vyplaceno na náhradách celkem 256 563 korun,“ popsala Němcová.

Aby měl majitel auta co největší šanci na vyplacení náhrady, měl by si podle experta na dopravní právo Tomáše Berana pořídit kvalitní dokumentaci o stavu vozidla před tím, než ho předá policii.

„Musí být schopen prokázat stav předtím. A ten nejlépe prokáže tak, že si zajistí fotodokumentaci stavu vozidla předtím, že ho policie zabaví. Určitě i znalecký posudek, protože má lepší důkazní hodnotu,“ dodává dopravní expert.

Jak ale upozorňuje, policie má na takové zajištění auta právo. V případě, že řidiči bude vůz po dobu vyšetřování chybět třeba při podnikání, se náhrady za ušlý zisk nejspíš nedomůže.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme