Za necelý rok práce odkryla daňová Kobra úniky za téměř dvě miliardy

Státní pokladně zachránila daňová Kobra za uplynulých devět měsíců téměř dvě miliardy korun. Fungování útvaru dnes zhodnotí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) spolu se šéfy resortů vnitra a financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciální policejní útvar Kobra zabránil možnému podvodu při obchodování s pohonnými hmotami (ilustrační foto)

Speciální policejní útvar Kobra zabránil možnému podvodu při obchodování s pohonnými hmotami (ilustrační foto) | Foto: Speciální skupina pro boj proti velkým daňovým únikům a daňové kriminalitě Kobra

„My to s Kobrou myslíme opravdu vážně,“ řekl po založení útvaru ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Jeho vládní kolega, šéf financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš k tomu tehdy dodal: „Auditorské firmy odhadují potenciál podvodů asi 2,7 procenta našeho HDP, takže je to až 100 miliard.“

Speciální tým složený z policistů, celníků a specialistů z finančního ředitelství začal pracovat loni v červnu. Každý útvar má jiné kompetence a tím, že v Kobře pracují společně, je mohou lépe využít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daňová Kobra za sebou má necelý rok práce. Za tu dobu provedla 14 velkých akcí proti podvodníkům

Kobra za sebou má už čtrnáct velkých akcí, jako například Othello, Elis nebo Cedr. Při akci River se zasahovalo proti podvodníkům s cigaretami.

„Naše firmy dovážely zboží do jiného členského státu jen papírově, zboží končilo zde v České republice. Fiktivním dodáním do jiného členského státu se vlastně zboží očistilo o DPH, to znamená, že na jedné krabičce tato skupina ušetřila zhruba 12 až 14 korun podle druhu značky,“ vysvětlil podstatu daňového podvodu Jiří Žežulka z Generálního finančního ředitelství.

Zatím největší úspěch zaznamenala Kobra na konci ledna. Podařilo se jí odhalit skupinu osob, která si při vývozu tiskařských strojů chtěla krácením daně přilepšit o víc než miliardu korun.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme