Za přestup mladých hokejistů platí rodiče i desítky tisíc, ČSLH plánuje změnu

Reportéři Českého rozhlasu našli několik rodin, které se rozhodly veřejně promluvit o situaci v českém hokeji. Podle rodičů mladých hráčů si dnes již bývalý kouč hokejové Slavie Vladimír Růžička nebo jeho kamarád Jiří Mouček měli říkat o peníze za to, že se jejich děti dostanou do sestavy. Růžička pod tlakem kauzy nakonec rezignoval na post trenéra národního mužstva. V souvislosti s tím reportéři narazili na další problém českého hokeje - takzvané tabulkové odchodné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejová šatna

Hokejová šatna | Foto: Miroslav Konvalina

V kladenské hale právě probíhá letní příprava mladých hokejistů. Asi dvacet mladíků z Rytířů Kladno zrovna hraje florbal, aby zlepšili své střelecké dovednosti.

Na trénink se chystá i velká naděje klubu, obránce Matyáš Filip. „Za Rytíře teď hraju prvním rokem, předtím jsem byl v Jindřichově Hradci. V Kladně bydlím na intru,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rodiče mladých hokejistů si je z klubů vykupují za desítky tisíc. Hokejový svaz plánuje, že se systém tzv. tabulkového odstupného změní

Matyášovi je 15 let a podle přestupových tabulek hokejového svazu má hodnotu zhruba sto tisíc korun. Tolik musel na účet dostat Matyášův mateřský klub, aby mu povolil přestup.

Kluby za přestup platit nechtějí

Mladý hokejista měl štěstí, peníze za něj zaplatil kladenský oddíl. „Matyáš byl jeden z hráčů, o které jsme měli enormní zájem,“ vysvětluje trenér Rytířů Jan Kregl.

Ne ve všech případech to ale jde takto hladce. Často se stává, že hráčův mateřský klub musí být vyplacen přímo rodiči dítěte.

„Kluby ve většině případů zaplatit nechtějí. Neznám rodiče, za které by klub zaplatil, i když dítě potřebuje, je dobré a tak,“ uvádí Vratislav Muchka, který pomáhá s projektem hokejovetreninky.cz.

Vladimír Růžička rezignoval na post trenéra hokejové reprezentace, veškerá obvinění odmítá

Číst článek

Jde o takzvané výchovné, které ale není malé. Třeba za prvňáka – tedy šestileté dítě – zaplatí rodiče při přestupu do jiného klubu 10 tisíc korun, za žáka osmé třídy je to už 80 tisíc.

„Zaplatil jsem 30 tisíc, 10 tisíc za každý rok. Nedostal jsem ani korunu, ani výstroj, nikdy nic,“ rozčiluje se podnikatel Libor Tůma, který si musel své osmileté dítě za tuto sumu z klubu vykoupit.

Hráči = zajatci klubu

K takzvanému tabulkovému odstupnému se hráč zaváže už při první registraci v klubu. Konkrétně se v přestupním řádu píše, že hodnota mladého hokejisty závisí na jeho věku a pohybuje se v rozmezí od 10 tisíc do 300 tisíc korun.

Tento systém dlouhodobě kritizuje uznávaný hokejový expert Luďek Bukač starší.

„Kluby a koučové vytvářejí na děti nátlak, chtějí si je uvázat a děti se de facto stávají zajatci klubu. Rodiče nikdy nemají záruku, že trenér klubu, kam se upíšou, odvádí kvalitní práci. Musí jen věřit, že tam je dobrý trenér,“ popisuje bývalý významný trenér.

Král: Informacemi ČRo v kauze Růžička se bude zabývat výkonný výbor

Číst článek

V budoucnu by se to mohlo změnit. Hokejový svaz po letech debat a kritiky zvažuje, že by věkovou hranici zvedl. Jedna z variant je, že by odchodné platili hráči při změně dresu až od 15 nebo 16 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Systém takzvaného výchovného je samo o sobě legální, ale jak ukazuje kauza Růžičky, i velmi snadno zneužitelné. Co přesně je výchovné?

„Rozhodující slovo budou mít kluby, které prostředky na výchovu mladých hokejistů z největší části zajišťují. Ale je pravděpodobné, že k nějakým úpravám dojde,“ tvrdí mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Výchova něco stojí

Jednání svazu s jednotlivými kluby se bude konat v příštích týdnech. Nejčastěji ale kluby argumentují tím, že nesou rozhodující část nákladů spojených s výchovou mladých hokejistů, a kdyby bylo výchovné zrušeno, musely by prý znatelně zvýšit rodičovské příspěvky.

„Za každého hráče jste v minusu. Platí se autobusy, tréninkové haly, všechno jde samozřejmě dopředu a nic vám nikdo nedá zadarmo,“ upozorňuje například trenér kladenských rytířů Kregl.

Za pomoc v hokejové kariéře se prý ve Slavii žádaly statisíce, tvrdí rodiče

Číst článek

Ne všechny kluby ale tyto náklady dětem hradí. Rodiče, se kterými Český rozhlas mluvil, tvrdí, že většinu nákladů platí za děti oni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Peníze by měl podle pravidel zaplatit klub, kam mladý hráč přestupuje. Rodiče hráčů si ale stěžují, že obrovské sumy musí platit z vlastní kapsy

„Když se bavím s kluky, kteří hráli hokej před x lety, říkají, že si nekupovali výbavu, protože jim ji dali. Nekupovali si hokejky, protože je dostali. Teď dítěti musíte všechno koupit, nedostanete nic,“ konstatuje Vratislav Muchka, jehož jedenáctiletý syn hraje hokej za jeden pražský klub.

Neprůhledné financování

Podle bývalého hokejového reprezentanta Michala Broše, který pracuje s mládeží, by měly některé kluby hlavně zprůhlednit své financování, aby bylo jasné, jestli jdou peníze přímo na výchovu mladých hokejistů.

„Rodiče do toho sypou strašně moc peněz, a je otázka, co do toho dává oddíl. Dovedu si představit, že v některých oddílech je to jakási výmluva. Tím, že nikdo nevidí do financování, tak nemůže nic říct,“ uzavírá Broš.

Systém výchovného je českou anomálií. Žádná jiná vyspělá hokejová země na světě kromě Slovenska tabulkové odstupné nezná.

Markéta Chaloupská, Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme