Za problémy tisíců lidí s připojením k internetu mohou částečně provozovatelé, tvrdí NBÚ

Za komplikace tisíců domácností s připojením k internetu částečně mohou někteří poskytovatelé služeb. Tvrdí to Národní bezpečnostní úřad s tím, že tito provozovatelé nejspíš včas neaktualizovali software na svých zařízeních. Pravděpodobně se to týká jen menších firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

internet, počítač

internet, počítač | Foto: Fotobanka Pixabay

„Ti jednotliví poskytovatelé služeb, což jsou zatím podle mých informací menší střední provozovatelé, neměli aktualizovaná hardwarová zařízení. Neměli tam poslední verze softwaru, které přístroje v uvozovkách ovládají, které je řídí a nějakým způsobem provozují celý ten stroj,“ řek Českému rozhlasu mluvčí NBÚ Radek Holý.

Dotčeným lidem, kteří nemají připojení k internetu, Holý radí, aby se obraceli přímo na své provozovatele internetu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Technici na Jihlavsku v těchto dnech zprovozňují stovky antén pro přístup k internetu, které napadli hackeři. Natáčel tam Daniel Zach

„Jsem přesvědčen o tom, že všichni provozovatelé to řeší. Hlavně, kdo má problémy, ať se obrací právě na svého provozovatele, na toho, kdo jim poskytuje připojení. Ten jediný jim v tom může poskytnout informace a pomoci,“ říká.

Kvůli útokům hackerů mají už několik dnů problémy tisíce domácností v Česku. Třeba na Jihlavsku, Náchodsku nebo Děčínsku. Nový vir napadá software bezdrátových antén a odpojuje je od sítě.

Nejvíc napadených domácností je podle zjištění ČRo na Jihlavsku. V tamní společnosti, která poskytuje internetové připojení, si zaměstnanci berou přesčasy a přijímají i posily. Stále píšou a volají další napadení zákazníci.

Technici nejčastěji vyrážejí do škol nebo firem, které potřebují internet ke svému podnikání. Navštívit ale musí všechny zákazníky, kteří nahlásí problém.

„Musím se připojit k anténě, spustit na ni odvirovávací skript, potom ji updatovat firmware a nastavit do naší sítě. Trvá to tak 15 minut, plus minus,“ popisuje technik Marek Nekvinda, který zprovozňoval internet v rodinném domě Dobroníně.

Aby stejný virus nemohl napadat další antény pro příjem internetu, může pomoci i bezpečnostní záplata. Vyšla v pondělí a provozovatele připojení na ni na svém webu upozorňuje i Národní centrum kybernetické bezpečnosti.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme