Za únos v Libanonu chce čtveřice mužů po státu čtyřicet milionů. Česko mu podle nich mohlo zabránit

Unesení Češi v Libanonu chtějí po státu podle zjištění Českého rozhlasu dohromady čtyřicet milionů korun. Svoji žádost zdůvodňují tím, že tajné služby mohly podle nich únosu zabránit. K odškodnění se z celé pětice nepřidal jen vojenský zpravodajec Martin Psík. Muži zmizeli loni v červenci v libanonském údolí Bikaá. Ministr vnitra Milan Chovanec řekl České televizi, že si stát spíš zaslouží poděkování, než žalobu a s nárokem o peníze by se měli obrátit na organizátory cesty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pět Čechů, kteří loni zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku

Pět Čechů, kteří loni zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku | Foto: Policie ČR, koláž Český rozhlas

„Nejvíce si vzpomínám na ten promarněný čas, kdy nevíte, jestli se vrátíte. Jak to vůbec dopadne. Prostě člověk má takovou nejistotu a takové prázdno,“ vzpomínal nedávno na sedm měsíců v zajetí překladatel z arabštiny Adam Homsi.

Teď on a jeho tři kolegové chtějí po státu 10 milionů korun jako odškodnění. Svoji žádost už poslali na ministerstvo financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za únos v Libanonu chce čtveřice Čechů po státu čtyřicet milionů korun

„Ministerstvo financí obdrželo na konci července žádost o náhradu nemajetkové újmy vzniklé čtyřem poškozeným v souvislosti s jejich únosem v Libanonu. Každý z nich si nárokuje náhradu ve výši 10 milionu korun. Poškození ve věci požadují zmiňovanou újmu v důsledku nesprávného úředního postupu,“ potvrzuje mluvčí úřadu Michal Žurovec.

Žádost sice přišla na ministerstvo financí, ale v praxi by o ní měli podle Žurovce rozhodovat úředníci ministerstva vnitra.

Nejistota a prázdno, vzpomíná po roce jeden z Čechů unesených v Libanonu

Číst článek

Unesení, kromě překladatele i dva novináři a advokát, v žádosti píší, že stát podle nich při řešení jejich únosu selhal. Argumentují, že kdyby tuzemské tajné služby lépe spolupracovaly, nemuselo k incidentu vůbec dojít.

Civilní rozvědka podle nich totiž měla informaci, že se plánuje nějaká forma odvety za zatčení libanonského agenta Alího Fajáda. O jeho vydání požádaly Česko Spojené státy.

Fakt, že o osudu Fajáda pak jednal soud, byla podle čtveřice unesených další chyba. Kdyby prý kauzu Fajáda neprojednávaly soudy, k únosu by podle nich nikdy nedošlo.

Jeden z unesených - překladatel Adam Homsi - navíc říká, že kvůli měsícům v zajetí mají teď všichni zdravotní problémy.

Vyhrožovali Islámským státem

„Trpěli jsme závažnými chorobami, jeden z nás bral před únosem šest léků na srdce a kardiovaskulární choroby a tam mu dávali jenom aspirin. Trpěli jsme i psychickými potížemi. Nejhrůznější zážitek byl, když únosci při vyjednávání řekli české straně, že pokud nevyhoví požadavkům, tak nás budou jednoho po druhém prodávat Islámskému státu,“ popisuje Homsi.

Další z unesených, advokát Jan Švarc, který žádost sepisoval, detaily z žádosti komentovat nechce, podle svých slov je vázán advokátní mlčenlivostí.

Detektivové prověřují pozadí únosu už od doby, kdy pětice zmizela. Stejně tak i motiv, proč Češi do Libanonu vůbec jeli. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO nechtěl žádost o odškodnění komentovat. Už v únoru ale řekl, že se okolnosti případu jsou podivné a celý se případ musí důkladně prověřit.

Jenže po půl roce je jasné jen to, že vyšetřování dál pokračuje. „Tato věc je nadále v prověřování a v této chvíli nemáme informace, které bychom mohli zveřejnit,“ říká bez dalších podrobností mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová.

Pětice Čechů je na svobodě od letošního února.

Jan Švarc, advokát | Foto: Šárka Ševčíková

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme