Za vraždu expolicisty Tofla padly 19leté tresty, rozsudek není pravomocný

Radek Sobotka a Tomáš Trkan mají jít za vraždu expolicisty Michala Tofla na 19 let do vězení. Verdikt vynesl Krajský soud v Brně, zatím není pravomocný. Tofl údajně vedl na jihu Moravy policejní gang, který vydíral podnikatele. Zastřelen byl před čtyřmi lety ve svém autě několika ranami ze samopalu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Trkan (vlevo) a Radek Sobotka dostali za vraždu expolicisty Tofla 19 let

Tomáš Trkan (vlevo) a Radek Sobotka dostali za vraždu expolicisty Tofla 19 let | Zdroj: ČTK

Oba obžalovaní dostali stejný trest jako v loňském roce. Tehdy se odvolali a Vrchní soud v Olomouci vrátil případ do Brna k novému projednání. To ale nepřineslo žádné nové důkazy.

Sobotka s Trkanem se hájili tím, že vraždu v plánu neměli. Toflovo auto měli jen pro výstrahu rozstřílet, a to na objednávku Toflova obchodního partnera Petra Pavla Bezděkovského. Za to prý inkasovali 50 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krajský soud v Brně poslal na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana za vraždu expolicisty Tofla. Byla u toho Vlasta Gajdošíková

Bezděkovský měl s Toflem obchodní a zřejmě i osobní spory. Během vyšetřování spáchal ve vazbě sebevraždu.

Tím, kdo střílel, byl podle soudu Sobotka a musel vědět, že řidiče může zasáhnout. Trkan byl odsouzen za návod k vraždě a obecné ohrožení.

Společně musí zaplatit 240 tisíc korun vdově po zavražděném a stejnou částku jeho dceři. Proti rozsudku se oba zřejmě znovu odvolají.

Toflův gang

Michal Tofl byl bývalý policista. V době vraždy už ale u policie nepracoval a podnikal. Právě vyšetřování jeho vraždy vedlo k odhalení skupiny bývalých policistů a několika lidí, kteří vydírali jihomoravské podnikatele. Pro zjednodušení se jim začalo říkat Toflův gang.

Lidé z této skupiny si nejprve vymysleli obvinění podnikatelů z podvodů a pak jim nabídli, že za úplatek zařídí zastavení trestního řízení. Krajský soud v Brně za to letos v únoru poslal 11 lidí na tři až devět let do vězení. Existenci organizované skupiny ale soud nepotvrdil.

Vlasta Gajdošíková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme