Za záchranu čtyř lidí převzal Jaroslav Kolman sté ocenění Gentleman silnic

Už 10 let dostávají lidé, kteří pomohli zachránit lidské životy při vážné dopravní nehodě, titul Gentleman silnic. Stým oceněným se dnes stal 59letý Jaroslav Kolman. Letos v květnu zachránil posádku dvou osobních aut, která se čelně střetla u obce Kněžnice na Jičínsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Tomáš Tuhý (vlevo) předal ocenění 100. Gentleman silnic Jaroslavu Kolmanovi (uprostřed)

Policejní prezident Tomáš Tuhý (vlevo) předal ocenění 100. Gentleman silnic Jaroslavu Kolmanovi (uprostřed) | Foto: Matěj Skalický

Květnovou cestu do Jičína si pan Jaroslav Kolman bude pamatovat do konce života. U obce Kněžnice se vlekl za třemi mladíky v oktávii. Chtěl je předjet, nakonec si to ale rozmyslel. Záhy do protisměru najela řidička v malém Fiatu.

„Ta paní nebrzdila, došlo k čelnímu nárazu, oktávie se otočila a Fiat Panda padl do příkopu.“ Pan Jaroslav neváhal, rychle zastavil a rozběhl se na pomoc trojici mladíků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sté ocenění Gentleman silnic převzal pan Jaroslav Kolman. Na slavnostním předání titulu natáčel Matěj Skalický

„Ti kluci strašně řvali. Nevím, jestli bolestí, spíš byli v šoku. Nešlo to otevřít a oni měli strach, že tam zařvou. Pak jsem ale otevřel zadní dveře a oni jimi vylezli,“ popisuje. Když pomohl mladíkům dostat se z auta ven, vydal se pan Jaroslav za havarovanou řidičkou. Její vůz ale začal hořet.

„Bylo to jako v americkém akčním filmu. Představte si, jak hoří auto a nemůžete lidi dostat ven. Řval jsem, ať mi někdo něco půjčí na rozbití okna. Rozbít nešlo, ale klíčem na kola se mi podařilo vypáčit dveře a otevřít. Ona tam ale byla zamotaná, nějaký muž mi půjčil nůž a s pomocí dvou kluků jsme ji pak vynesli z auta,“ vzpomíná na dramatické chvíle pan Jaroslav.

Za záchranu čtyř lidských životů dnes Jaroslava Kolmana ocenil policejní prezident Tomáš Tuhý. „To ocenění je samotný skutek, který udělal pan Kolman. To, že zachránil lidský život, že nebyl lhostejný vůči lidskému neštěstí. To je to ocenění, které vnímá celá společnost,“ řekl.

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR. Vznikl v roce 2004 s cílem motivovat řidiče k tomu, aby si na silnici pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Za 10 let převzalo ocenění už 100 lidí (z toho 19 žen) na více než 40 místech ČR.

„Myslím, že jako příklad toho, jak by se lidé měli chovat v těchto situacích, jsou příběhy, které právě Gentleman silnic poukazuje a oceňuje,“ dodal Tuhý.

Těchto příběhů bylo od roku 2004 takto oceněno už 100. Ten pana Jaroslava a dalších devíti, kteří pomohli zachránit lidský život, jsou navíc nominovány i na další cenu k desetiletému výročí projektu Gentleman silnic.

„Česká pojišťovna si připravila ve spolupráci s Policií ČR deset nejsilnějších příběhů, které se odehrály za 10 let existence projektu a veřejnost pro ně může hlasovat na webových stránkách projektu, a to od dnešního dne do 30. září. Vítěz dostane trofej Gentlemana desetiletí,“ upřesňuje koordinátorka projektu Marika Nicajasová.

Nehoda u obce Kněžnice na Jičínsku | Foto: Policie ČR

Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme