Začal prodej vánočních kaprů. Kádě s rybami se objevily ve všech větších městech

Češi o Vánocích zkonzumují přes 17 tisíc tun kaprů. Tradiční vánoční rybu si letos můžete koupit na víc než dvou tisícovkách míst. Jejich prodej začal právě dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kapři v kádi, prodej kaprů

kapři v kádi, prodej kaprů | Foto: Eva Odstrčilová

Například na pražském Chodově si lidé většinou vybírají větší kusy o váze přes tři kilogramy. Kapra si také nechají zabít a často i vykuchat. Kapr I. třídy stojí 89 korun, výběrový 94. To je asi o čtyři koruny více, než tomu bylo loni. Podobné ceny jsou v celé republice.

Podle Petra Bílka z obchodu Fishpoint je potřeba rybí maso co nejdříve zpracovat. Kapr je totiž rychle se kazící potravina. Důležitý je podle Bílka už samotný nákup ryby:

„Živá ryba v kádi musí být na první pohled vitální, neměla by plavat na bok nebo břichem vzhůru. Neměla by jevit známky poranění nebo choroby.“

„Je třeba ji uskladnit takovým způsobem, aby nepřišla do styku s vodou, aby ve vodě neležela, aby nebyla v průvanu, aby neosychala. Takže ideálně do keramické nebo plastové nádoby a zakrýt. Důležité je, aby se vyndala z igelitu, ve kterém byla přinesena domů,“ dodává Petr Bílek.

Vánoční kapr | Foto: Michal Jindra

Maďaři si už na svátky nemohou koupit a odnést domů živé ryby

Číst článek

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme