Začal soud s Janou Nečasovou, dříve Nagyovou, kvůli Vojenskému zpravodajství

Soud začal v hlavním líčení projednávat jeden z případů takzvané kauzy Nagyová. Manželka bývalého premiéra Jana Nečasová, dříve Nagyová, podle obžaloby zneužila Vojenské zpravodajství. Údajně nechala sledovat pro soukromé účely tehdejší manželku předsedy vlády Radku. Před soudem stanou i dva bývalí šéfové vojenské tajné služby Milan Kovanda a Ondrej Páleník a také zpravodajec Jan Pohůnek, který údajně sledování lidí zařizoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Nečasová, dříve Nagyová dorazila k soudu

Jana Nečasová, dříve Nagyová dorazila k soudu | Zdroj: ČTK

Jana Nečasová se rozhodla u soudu vypovídat. Obhájce Eduard Bruna odhaduje její řeč, na kterou se prý pečlivě připravovala, na hodinu a půl.

„Rozhodně ona zcela kategoricky vylučuje, že by zneužívala Vojenské zpravodajství. Domnívá se, že tomu tak opravdu nebylo. A má pro to argumenty, které použije,“ říká obhájce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud bude v hlavním líčení projednávat údajné zneužití Vojenského zpravodajství, obžalování jsou čtyři lidé včetně Jany Nečasové (Nagyové)

Kauza vedla loni v červnu k pádu vlády Petra Nečase. Obvodní soud pro Prahu 1 letos v červnu uznal Janu Nečasovou vinnou. V předběžném projednání dostala roční podmínku.

Případy bývalých šéfů rozvědky soud předal ministerstvu obrany kvůli případnému kázeňskému provinění. Trestní stíhání Pohůnka zastavil.

Žalobci ale podali odpor, protože žádali přísnější tresty. Před dnešním hlavním líčením se k případu nechtěli vyjadřovat.

Sokola zajímá definice sledování

Vedle Nečasové čelí obžalobě další tři lidé. Mezi nimi bývalý šéf vojenské tajné služby Ondrej Páleník, který údajně sledování vyjednával. Jeho obhájce Tomáš Sokol bude chtít u soudu mluvit právě o definici pojmu sledování.

„Když mi někdo řekne, že někdo jiný někoho sledoval nebo dal pokyn nebo rozkaz ke sledování, tak já prostě nevím, co tím míní. Obžaloba by měla říct: Dobrá, sledování spočívalo v tom, že 20 lidí od rána do večera sledovalo paní Nečasovou. Anebo že ji sledoval jeden člověk pět minut,“ uvádí Sokol.

Janu Nečasovou, dříve Nagyovou doprovodil k soudu její manžel Petr Nečas | Foto: ČTK

O sledování manželky někdejšího premiéra Radky podle obžaloby věděl i Páleníkův nástupce, obžalovaný bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda.

„Říká, že probíhala operativní akce, která měla za úkol zjistit, zda paní Nečasové, případně členům rodiny pana premiéra nehrozí nějaké nebezpečí,“ zmiňuje Kovandův obhájce Jiří Matzner.

Z účetní se vypracovala na šéfku premiérova kabinetu. Pak přivodila jeho pád

Číst článek

Kromě Radky Nečasové měli být nezákonně sledováni i dva zaměstnanci úřadu vlády. Hlavní líčení je naplánované zatím na jeden den.

Jana Nečasová je podle žalobců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, pojítkem mezi více případy - je obviněná také ohledně údajného uplácení poslanců funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

mta, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme