Záchranná služba varuje před pády dětí do bazénů. Lidé zapomínají na jejich zabezpečení

Zhruba deset dětí ročně se utopí v bazénech a přírodních koupalištích. Podle lékařů a záchranářů totiž Češi zapomínají na zabezpečení bazénů před nebezpečným pádem dítěte do vody. Záchranná služba občas zajíždí k rodinným domům, kde poskytuje topícím se dětem první pomoc. Podobný případ se stal tento pátek, kdy záchranná služba vyjela na Kutnohorsku oživovat malého chlapce, který byl pod hladinou 5 minut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bazén (ilustrační foto)

Bazén (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„U bazénových příhod je nepříjemné to, že lidé si čím dál více mohou pořídit vlastní bazén, ale zapomínají na zabezpečení. Každý bazén by měl mít oplocení nebo nějaké zakrytí, zejména když se v domácnosti nachází malé dítě,“ říká přednosta Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice Brno Ladislav Plánka.

Podle dispečerky zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Lucie Michalů by si lidé měli dávat větší pozor, případně si pořídit speciální vybavení:

„Na bazény jsou čidla. Ve chvíli, kdy dítě spadne do bazénu, poměrně docela hlučně začne alarmovat.“

Stejně pomáhá před nebezpečným pádem dítěte do bazénu i oplocení bazénů, nebo zastřešení vodní plochy.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme