Začíná platit novela zákona o významné tržní síle, ochránit má hlavně dodavatele

Novela zákona o významné tržní síle dnes vstupuje v plnou platnost. Měla by zjednodušit původní legislativu a upravit vztahy mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli. Velcí obchodníci ale považují zákon za diskriminační.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ovoce

Ovoce | Foto: CC0 Public domain, Lustrous

Dodavatelé oceňují především to, že novela vyjmenovává praktiky, které velké řetězce nesmí uplatňovat. Potvrdil prezident Agrární a potravinářské komory Miroslav Toman.

„Je to od nekalé reklamy, vymáhání poplatků, bonusy, placení auditů a tak dále.“

Daniel Pikal z advokátní kanceláře PwC Legal navíc oceňuje zjednodušení celého zákona.

„Novela zjednodušuje definici zneužití významné tržní síly a ruší přílohy zákona, které obsahovaly dlouhosáhlé vyjmenování porušení tohoto zákona. Takže to je určitě krok správným směrem,“ zmiňuje.

Velcí obchodníci považují zákon za diskriminační. Podle prezidentky svazu obchodu a cestovního ruchu Marty Novákové brání vyjednávání s dodavateli.

„Zákon by se neměl týkat pouze obchodníků, ale měl by se týkat obou stran, protože i na straně dodavatelů máme celou řadu velmi silných dodavatelů,“ vysvětluje.

Kritici zákona o významné tržní síle varují, že povede ke zdražování zboží. To ale odmítají analytici, kteří upozorňují na rozhodující vliv konkurence mezi obchodníky.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme