Začínají komunální a senátní volby. Pozor na správné obálky

Dnes ve 14 hodin se otevřou volební místnosti a až do zítřejšího odpoledne můžeme vybírat své senátory a zastupitele. Hlavní mravenčí práce čeká okrskové volební komise zítra po čtrnácté hodině, kdy se uzavřou volební místnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2010

Volby 2010 | Foto: Český rozhlas

Tyto volby jsou pro sčítání nejsložitější, a to hlavně tam, kde je souběh voleb do senátu, obecních a městských zastupitelstev. Okrskové komise je budou zpracovávat a předávat Českému statistickému úřadu, který je umístí na internet, kde jsou zájemci okamžitě k dispozici.

„Je to standardně známá adresa www. volby.cz,“ upozornil Pavel Kuklík z ČSÚ. Průběžné výsledky se dozvíte i z našeho webu zpravy.rozhlas.cz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lucie Weissová popsala průběh a oznámení výsledků komunálních a senátních voleb

Kdy budeme znát celkové výsledky komunálních voleb, nechce Pavel Kuklík předem říct. Může to ale odhadnout na základě zkušenosti z posledních voleb před čtyřmi lety: „Tehdy jsme poslední okrsky s výsledky voleb obdrželi až k šesté hodině ráno v neděli.“

Sčítání hlasů v senátních volbách je sice jednodušší, ale okrskové komise budou odevzdávat oba zápisy statistikům najednou, takže se je zřejmě dřív nedozvíme.

„Státní volební komise všechny druhy voleb oficiálně vyhlásí v pondělí po prvním kole voleb. Od tohoto okamžiku běží lhůty pro případné podání námitek k soudům,“ uvedl Václav Henych ze Státní volební komise.

„Současně vyhlásí i volby do jedné třetiny senátu. Tam se může stát, že některý výsledek už bude konečný, pokud některý kandidát získá více než padesát procent hlasů. Druhou skupinu, která bude nepoměrně větší, budou osoby, které postoupily do druhého kola voleb,“ doplnil.

Lhůta pro stížnosti trvá deset dnů. Stěžovatel se může obrátit na soud, pokud má za to, že byl porušen zákon takovým způsobem, že to mohlo ovlivnit výsledky voleb.

Podle zkušenosti Pavla Kuklíka z Českého statistického úřadu při souběhu několika voleb chybují voliči o dvě až tři procenta víc než například při volbách do Poslanecké sněmovny:

„Pokoušeli jsme se zjistit příčinu a přišli jsme na jedinou. Voliči dávali oba hlasovací lístky do jedné obálky.“ Tak pozor, senátní hlasovací lístky patří do žluté a komunální do šedé obálky.

Lucie Weissová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme