První maturanti usedli do lavic. Psali z matematiky, nebo cizího jazyka

Testem z matematiky a slohovými pracemi z cizího jazyka začaly státní maturity. Testy přišla psát asi třetina z celkového počtu přihlášených studentů, ostatní vsadili na cizí jazyk. Na řádný průběh dohlíželi maturitní komisaři, hlídali čas a dbali na používání povolených pomůcek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti (ilustrační foto)

Studenti (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Šance na úspěch je půl na půl,“ říká jedna ze studentek.

K 90minutovému písemnému testu z matematiky přišlo v Obchodní akademii a Jazykové škole Pardubice celkem 14 studentů, z toho někteří z nich jdou k opravnému termínu.

„Dávám si velkou naději. Od ledna jsem chodila na doučování, proto si myslím, že to bude dobré. Hlavně, aby dali dobré zadání a pak už to bude všechno v pořádku,“ přeje si další studentka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Středoškoláky čeká tento týden státní maturita. V Ranním interview Radiožurnálu o ní mluvil ředitel Cermatu Jiří Zíka

Státní zkoušky na pardubické škole začaly pro 70 studentů z maturitního ročníku. Drtivá většina z nich si jako druhý volitelný předmět zvolila angličtinu.

„Asi chtěli mít větší jistotu, že u maturitní zkoušky uspějí, proto cizí jazyk,“ myslí si ředitelka Jitka Šírová.

Testy a písemky z českého jazyka a literatury ale musí absolvovat všichni. Maturanti k nim zamíří už zítra.

„Já se spíš bojím slohu. Myslím si, že didaktický test zvládnu, protože jsme ze školy hodně vycvičení. Velký problém vidím i v otevřených otázkách,“ svěřuje se s obavami třetí studentka.

Pedagog a bývalý ředitel soukromého gymnázia PORG Václav Klaus mladší státní maturity označil za zbytečně složité.

„Udělat češtinu, cizí jazyk, matematiku, výlučně didaktický test a zbytek by se řešil na samotných školách. Učitelé by byli nadšeni, žáci možná kvůli matematice méně, ale celý systém by byl jasný. My se pořád snažíme honit modernost, honit sedm písemných částí a centrálně je opravovat a podobné věci. A to ten systém prostě prodražuje,“ řekl v televizi Prima.

Chládek je chce zlevnit

Ministr školství Marcel Chládek z ČSSD uvedl, že plánuje změny, které by měly státní maturity zlevnit.

Výsledky didaktických testů budou zpřístupněny ředitelům škol v pátek 15. května, žákům je musejí sdělit nejpozději následující pracovní den, tedy v pondělí 18. května. Od tohoto dne až do 10. června se mohou na jednotlivých školách konat ústní zkoušky, jejichž termíny vypisuje ředitel. Výsledky písemných prací se žáci dozvědí postupně do 29. května, vždy se tak stane před začátkem ústních maturit v dané třídě.
Zdroj: ČTK

„Dnes se nám k maturitě dostává díky financování za žáka velké množství studentů a u maturity vypadne nějakých 24 procent. Náklady na tyto studenty - na jejich studium - jsou podle našich propočtů 2,6 miliardy. Studenti nemají nic v ruce, jejich rodiče, učitelé či ředitelé se s nimi čtyři roky trápili. A tento systém se musí změnit,“ přiblížil ministr.

Jednotné zkoušky se konají už popáté. Letošní se podle ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání Jiřího Zíky od předchozích let nebude nějak výrazně lišit:

„Příliš se nezměnily. Když odhlédneme od výrazného skoku v roce 2012, kdy se vyloučila vyšší úroveň, tak zůstávají dva, možná tři roky, stejné. Jen v testu z češtiny se objevily otevřené otázky. Žáci musí prokázat více produktivních dovedností, to znamená odpovědět slovem nebo slovy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Tisíce studentů dnes zažily svíravé pocity v žaludku. Začaly státní maturitní zkoušky. V jedné z pardubických škol natáčel Ondřej Wolf

Školy si i letos budou hodnotit slohy samy. Podle některých odborníků je to nespravedlivé vůči studentům gymnázií, na které jsou kladeny vyšší nároky než třeba na studenty některých učilišť.

„V novele zákona, která probíhá, je navržena změna, aby se hodnocení strukturované písemné práce z českého jazyka vrátila na centrální úroveň,“ dodává Zíka.

Maturitní zkouška ve školním roce 2014/2015 se skládá ze dvou částí – společné (státní) a profilové (školní). Aby žák uspěl u maturity, musí úspěšně složit povinné zkoušky obou těchto částí.

Státní maturita | Foto: Filip Jandourek

bre, Eliška Malínská, Markéta Chaloupská, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme