Žádná dohoda není, popřel Zaorálek Zemanova slova ohledně smlouvy s Norskem

Prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zatím shodu na smlouvě s Norskem o vydávání dětí nenašli. Miloš Zeman dnes sice při své návštěvě Libereckého kraje uvedl, že se s ministrem na znění prezidentské smlouvy dohodl, Zaorálek to však později popřel. Na ministra pak reagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček s tím, že něco jiného Zaorálek říká prezidentovi a něco jiného médiím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická | Foto: Filip Jandourek

„Chci s radostí konstatovat, že jsem se dohodl s ministrem zahraničí Zaorálkem na, doufám že, konečném znění návrhu prezidentské smlouvy mezi Českou republikou a Norským královstvím ve věci vydávání dětí,“ oznámil dnes prezident během dnešní návštěvy Libereckého kraje.

Nová verze dohody podle něj odstraňuje nedostatky, které měla první verze. Té Zaorálkovi právníci vytýkali, že je v rozporu s mezinárodními smlouvami a zásadami mezinárodního práva.

Zaorálek však dohodu na znění smlouvy popřel. „Dohoda mezi mnou a prezidentem Zemanem stran smlouvy mezi ČR a Norskem ve věci vydávání dětí zatím žádná není,“ uvedl ministr.

Spor ohledně smlouvy není jediné „napětí“ mezi Hradem a ministerstvem zahraničí. Prezident se s vládou neshodl třeba v názoru na konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, do sporu s kabinetem se dostal i kvůli loňské účasti na vojenské přehlídce v Moskvě, jmenování velvyslanců nebo migrační krizi. Svou roli hraje i osobní rovina. Vztahy bývalých stranických kolegů utrpěly, když současný šéf diplomacie nepodpořil Zemana při prezidentské volbě v roce 2003. Při skládání kabinetu o deset let později se pak mluvilo o tom, že prezident kvůli staré křivdě odmítne jmenovat Zaorálka ministrem. Zdroj: ČTK

Potvrdil jen to, že prezident mu na konci minulého týdne předal nový návrh textu dohody, který se významně liší od předchozího návrhu smlouvy.

„Tento návrh neřeší vydávání dětí, ale spíše spolupráci orgánů sociálně právní ochrany dětí v řízeních na jejich ochranu. Je tedy otázkou, jaký by taková smlouva měla smysl. Zároveň samozřejmě stále platí splnění základní podmínky, že s takovým návrhem by musela vyslovit souhlasit i druhá strana, tedy Norsko,“ uvedl ministr zahraničí.

„Pan ministr Zaorálek něco jiného říká panu prezidentovi a něco jiného médiím. Vyvolává to závažné otázky,“ komentoval Zaorálkovo vyjádření na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman přišel s prvním návrhem smlouvy v lednu v reakci na několik případů, kdy norské úřady odebraly děti s českým občanstvím rodičům.

První kauza se týká synů Evy Michalákové, které norské úřady odebraly české matce, druhá devítiměsíčního děvčátka. Podle poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09) existuje i třetí případ, podrobnosti však nezveřejnila.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme