Zájem o sezonní pracovníky je hlavně ve stavebnictví a v zemědělství

V České republice naplno začíná období sezonních prací, některé firmy proto hledají pomocné síly. Jen za poslední měsíc přibylo 7000 pracovních míst – především ve stavebnictví, v zemědělství a v cestovním ruchu. Češi navíc stále častěji vyrážejí za prací do ciziny. Jen loni jich do evropských zemí vyjelo více než 100 tisíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci na Vysočině začali sázet brambory - mezi prvními Agro Měřín na Žďársku

Zemědělci na Vysočině začali sázet brambory - mezi prvními Agro Měřín na Žďársku | Foto: Hana Mikulincová

Osmnáctiletý Honza studuje střední školu v Praze. O víkendech ale mění učebnice za nářadí a montérky. Brigádu u stavební firmy si našel s kamarádem přes internet.

„Od pondělí do pátku studuji a víkendy mám volné, tak si hledám nějakou práci. Poslední brigádu jsem měl teď v neděli, a to jsme sundávali tenisové haly. Je to dobrý přivýdělek, dali nám 120 korun na hodinu,“ přibližuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Období sezonních prací začíná, některé firmy proto hledají pomocné síly. Zájem je hlavně ve stavebnictví, v zemědělství a v cestovním ruchu

I díky teplému počasí letos začaly stavební firmy nabírat pomocné síly s předstihem. Kromě stavebnictví se zájemcům o práci nabízejí i další možnosti.

„Situaci na trhu práce v současné době ovlivňuje rozjezd sezonních prací, a to především ve stavebnictví a zemědělství, ale samozřejmě i v lesnictví, těžbě, potravinářství či turistickém ruchu,“ potvrzuje mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

A netýká se to jen studentů, krátkodobé brigády vyhledávají třeba i ženy na mateřské dovolené. Zájem je veliký. Například v nabídce jedné pražské pracovní agentury přibude denně zhruba 200 nových inzerátů. Aktuálně se shání recepční, pekař nebo skladník.

„Průměrná mzda se pohybuje mezi 75 až 90 korunami hrubého za hodinu. Asi tak 80 procent brigád se pohybuje v tomto rozmezí. Pak jsou samozřejmě brigády, které jsou placeny lépe, jako jsou recepce s jazyky – tam už jsme nad 100 na hodinu,“ říká jednatel agentury René Kuchár.

Nejen studenty láká brigáda v cizině

V České republice je teď bez práce více než půl milionu lidí. I díky nabídce sezonních prací ovšem jejich počet klesá, meziměsíčně dokonce o 23 tisíc. Přesto na jedno pracovní místo připadá skoro sedm uchazečů.

Lidé proto stále častěji hledají uplatnění za hranicemi. Loni vyjelo za prací do evropských zemí více než 110 tisíc Čechů, nejčastěji studenti. Hlavními cíli jsou Velká Británie, Německo a Rakousko. Důležitou podmínkou pro práci v zahraničí je znalost alespoň jednoho cizího jazyka.

Zednická lžíce, rekonstrukce, přestavba | Foto: Elena Horálková

Třeba středoškolák Michal se na letní prázdniny chystá do Anglie. Láká ho větší přivýdělek a také možnost zlepšit si jazyk:

„Dělat skladníka nebo nějaké takové jednoduché práce, kde si ušetřím nějaké peníze. Teď si připravuji životopis, abych ho mohl rozeslat do různých firem.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná období sezonních prací. Ty každoročně snižují nezaměstnanost v zemi. O tématu mluví analytik portálu Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský

Pracovních příležitostí v cizině navíc přibývá.

„Největší nabídka sezonních prací v Evropě je v oblastech gastronomie, zemědělství a turismu. Nedávno jsme organizovali nábor volných míst na výletních lodích nebo animátorů v Itálii,“ upozorňuje národní koordinátor EURES Miroslav Chytil.

Za prací míří do ciziny stále častěji i lidé ve středním věku, a to hlavně ti z příhraničních oblastí. Nedaleko za hranicemi nacházejí práci v gastronomii, ve zdravotnictví nebo třeba jako řemeslníci.

Zájem roste ve všech oborech a profesích

Oživení na trhu není dáno podle analytika portálu Jobs.cz Tomáše Ervína Dombrovského jen sezonními pracemi:

„V podstatě ve všech oborech a profesích roste zájem zaměstnavatelů. Zatím nejvíce míst vzniká v prodeji a obchodu, ve výrobě a průmyslu. Zvláště ve strojírenství, u náročnějších pozic, jako jsou konstruktéři. Dlouhodobý zájem je v IT, administrativě a ekonomice podnikových financí.“

Platy by letos mohly podle Dombrovského vzrůst o 5 až 7 procent: „V prvním čtvrtletí, kdy už byl nedostatek kvalifikovaných lidí poměrně silně patrný, tak zatím firmy nezareagovaly. Takže stále ten prostor, aby nabízely vyšší nástupní mzdy nebo zajímavé benefity, mají.“

„Začíná dobrá doba pro změnu práce. Nabídky budou příznivější a konkurence mezi uchazeči bude patrně nižší než v minulých letech,“ dodává analytik.

Jitka Hanžlová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme