Zakázku na výběr provozovatele mýta projedná vláda až po prázdninách

Vláda odložila projednávání veřejné soutěže na nového provozovatele mýtného systému, vrátí se k němu až po prázdninách za tři týdny. Po více než šestnáctihodinovém jednání kabinetu to potvrdil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Stát potřebuje provozovatele najít před začátkem roku 2017, kdy vyprší smlouva s dosavadním provozovatelem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Projednávání materiálu bylo přerušeno do 20. srpna. Myslím, že to dává prostor pro diskusi koaličních expertů s ministrem dopravy,“ popsal premiér Bohuslav Sobotka.

Nového provozovatele potřebuje stát najít před začátkem roku 2017, kdy končí smlouva s dosavadním provozovatelem, společností Kapsch.

Zpoždění v tendru, na kterém se podíleli i předchozí ministři dopravy, chce ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) řešit rozdělením do tří zakázek, z nichž nejbližší se má týkat pouze dalšího provozu nynější mikrovlnné technologie.

To v minulosti část sociální demokracie kritizovala a upozorňovala, že zúžení výběru na jedinou technologii odporuje původnímu zadání z letošního dubna, v němž vláda ministerstvu nařídila připravit technologicky neutrální soutěž.

Vláda nepodpořila zřízení Krajského soudu v Liberci. Návrh zákona posoudí Sněmovna

Číst článek

Vyčlenění centrálního systému pod stát má podle ministerstva dopravy snížit závislost státu na externích dodavatelích. Do budoucna tak nebude za celý systém ručit jediná firma, jako je nyní společnost Kapsch, ale každý z dodavatelů bude ručit jen za svůj konkrétní úsek.

Podle materiálu by tak do budoucna mělo být možné do systému zapojit jakéhokoli dodavatele mýtné technologie.

Elektronické mýtné se v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných částí silnic první třídy. Celkem je v systému zaregistrováno přes 800 tisíc kamionových palubních jednotek.

Za celý loňský rok se na mýtném vybralo 8,7 miliardy korun, což je meziroční růst o 160 milionů.

ČTK, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme