Zákon o hazardu prošel sněmovnou. Opozici vadí údajná cenzura internetu

Sněmovna schválila novou regulaci a zdanění hazardu. Od příštího roku by mělo být povoleno podnikání zahraničních sázkových online společností a mělo by být možné blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem. Odpůrci tohoto nástroje hovoří o cenzuře internetu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to odmítá. Poslanci přes jeho nesouhlas schválili pouze dvě sazby zdanění hazardu, vláda navrhovala tři. Babiš varoval, že to sníží výnos z daní o 450 milionů korun.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní automaty maskují v brněnské herně maskují pod hlavičkou občanského sdružení

Výherní automaty maskují v brněnské herně maskují pod hlavičkou občanského sdružení | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Hrací automaty by nově měly být zdaněny 35 procenty a ostatní druhy hazardu 23 procenty. Tento návrh podle poslanců kopíruje současný stav platný od ledna, kdy se na přístroje vztahuje sazba 28 procent a denní poplatek za automat činí 80 korun. Ostatní druhy hazardu podléhají sazbě 23 procent.

Vláda přitom původně navrhovala sazby tři. 25 procent pro kurzové sázky, 30 pro číselné loterie a hry v kasinu a 35 pro automaty.

Podle Babiše dvě sazby připraví stát o 300 milionů a obce o 150 milionů korun. Návrh z koaličních stran podpořila většina poslanců ČSSD a KDU-ČSL, poslanci ANO se zdrželi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tereza Chlubná představila argumenty odpůrců nového zákona o hazardu. Ten by umožnil blokaci webových stránek s nepovoleným hazardem

Zákon o hazardních hrách za stanovených podmínek legalizuje podnikání zahraničních internetových sázkových firem, což má především umožnit regulaci a zdanění tohoto byznysu. Internetové hry bude možné nabízet pouze v češtině.

Norma však obsahuje i kritizované paragrafy umožňující blokování stránek s nepovoleným hazardem. Ukládá povinnost poskytovatelům připojení k internetu na území Česka zamezit přístup na internetové stránky uvedené na seznamu nepovolených internetových her.

TOP 09 a Piráti varují před cenzurou

Odpůrci blokování nepovolených hazardních webů hovoří o cenzuře internetu. Podle předsedy Sdružení pro internetový rozvoj Jána Simkaniče dostává ministerstvo financí téměř neomezenou pravomoc cenzurovat internet.

„Jsme připraveni dál apelovat na všechny, kteří mohou zabránit finálnímu přijetí zákona. Teď jdeme informovat senátory o tom, co je na tomto bodě zákona špatně,“ řekl Simkanič.

Sdružení je podle Simkaniče případně připraveno tlačit k podání ústavní stížnosti. Podle prohlášení Pirátů se z ministerstva stane cenzurní úřad.

Poslanci odmítli návrhy poslance Jana Farského (TOP 09 a Starostové), který chtěl buď tyto paragrafy vypustit, nebo je alespoň upravit tak, aby o blokování stránek rozhodoval soud. Leoš Heger ze stejného poslaneckého klubu navrhoval, aby ministerstvo pojmenovalo tento nástroj jako institut cenzora.

Místopředseda hnutí ANO a předseda sněmovního podvýboru pro daně, cla a loterie Jan Volný nesouhlasí s tím, aby o blokování rozhodovaly soudy, a zneužití se taky neobává.

Jan Volný, ANO | Foto: Filip Jandourek

„Určitě to nebude tak, že si nějaký úředník najednou zjistí, že tam je nelegální stránka, klepne na klávesnici a zruší ji. Provozovatel se osloví, bude to trvat v řádu týdnů, maximálně měsíců. Pokud by to měl být nějaký princip přes soudy, tak by to mohly být roky. A to je přece absolutně neúčinné,“ myslí si Volný.

Ministr Babiš blokování stránek hájil s tím, že jde o nástroje, které doporučuje Evropská komise a které používá 18 zemí Unie. „To blokování stránek není výmysl České republiky,“ připojil se předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Lidé na dávkách si nezahrají

Zákon jako jedno z opatření proti patologickému hráčství přináší omezení pro hráče. Prostřednictvím jejich rejstříku budou mít hazard zakázaný lidé pobírající dávky pomoci v hmotné nouzi a ti, vůči kterým byl pravomocně prohlášen úpadek v rámci insolvenčního řízení.

Hraní si budou muset odpustit i lidé, kterým hru zakázal orgán činný v trestním řízení. O zápis do rejstříku bude ale možné také dobrovolně požádat.

Zákon umožní zaměstnancům Celní správy vstupovat do heren a kontrolovat je. Celníci budou mít také právo trestat a vymáhat sankce.

Budou moci kontrolovat, jestli firmy plní ohlašovací povinnost, a ověřovat věk hráčů, případně jestli hráč nefiguruje na seznamu osob, kterým je hra znemožněna.

Obec bude muset hernu povolit

Povolování hazardních her bude nově dvoustupňové. Ministerstvo financí bude zajišťovat základní povolení ověřující způsobilost žadatele a splnění všech odborných a technologických požadavků, ale povolení k umístění herního prostoru bude ve výhradní pravomoci příslušné obce, na jejímž území má být hazardní hra provozována.

Nová úprava má nahradit dosavadní loterijní zákon z roku 1990 a v účinnost má vstoupit od příštího roku. Ještě ji musí projednat Senát a podepsat prezident.

Počet podniků provozujících hazard v obcích. Informace pochází z evidence Ministerstva financí k 29. únoru 2016.

ČTK, dab, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme